Quantcast
Channel: SFVF Nyheter - SFVF | Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Viewing all 431 articles
Browse latest View live

Volkswagen återkallar 6 200 gasdrivna bilar

$
0
0

Som en försiktighetsåtgärd utvidgar Volkswagen sin återkallelse av gasdrivna modeller.

– Det är bra att VW tar det säkra före det osäkra och att de påpekar problemen att det inte finns någon kontroll av tankar, ledningar eller övrig gasutrustning, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Så här skriver Volkswagen i ett pressmeddelande:

Den 6 juli i år återkallade Volkswagen sina Touran-modeller av årsmodell 2006–2009 för byte av gasbehållarna. Nu utvidgar alltså företaget återkallelsen att även gälla modellerna Caddy, Passat och Touran av årsmodell 2010 eller äldre. Anledningen är att det inte finns några garantier för att gastankarna kontrolleras (till exempel med avseende på läckage eller korrosion) vid en bilbesiktning i de olika EU-länderna.

Gastankarna sitter placerade under golvet där de utsätts för yttre påverkan som kan förkorta deras livslängd. Gasbehållarna måste därför kontrolleras regelbundet i enlighet med Volkswagens servicescheman. Alla eventuellt korroderade gastankar kan i förekommande fall då bytas ut utan dröjsmål. Om inspektionen av gassystemet inte utförs, eller inte görs tillräckligt noggrant, kan eventuell korrosion på behållarna förbli oupptäckt.

Detta medför att det finns risk för att ett skadat ytterhölje i vissa av dessa bilar inte längre ger det korrosionsskydd som krävs. Fortlöpande korrosion leder till att väggens tjocklek hela tiden minskar. Om väggen blir för tunn, kan detta leda till att gastanken brister.

I Tyskland har kontroller (enligt ECE-standarden) av hela gassystemet utförts vid den ordinarie kontrollbesiktningen av fordonet sedan i december 2014. Reglerna för vad den obligatoriska kontrollbesiktningen ska omfatta skiljer sig åt mellan olika länder dit bilarna exporteras. I Sverige ingår inte en sådan kontroll i samband med bilbesiktningen.

Ägare av de aktuella modellerna ombeds i ett brev som Volkswagen skickar ut att boka tid hos sin auktoriserade verkstad för byte av gastanken. I detta brev rekommenderas också alla berörda ägare av en Touran av årsmodell 2006 till och med 2009 att som en försiktighetsåtgärd endast köra sina bilar i bensindriftsläget till dess arbetet utförts. I Sverige berörs cirka 6 200 bilar. Ytterligare 6 000 bilar har redan fått sina tankar inspekterade och utbytta i samband med en tidigare pågående serviceaktion. Dessa omfattas därför inte av den nya återkallningsaktionen.


Branschmöte om gasfordon visade på många problem

$
0
0

Gasbil

Branschmötet om gasfordon och säkerhet kom till stor del att handla om rostiga gastankar och om vem eller vilka som ska utföra kontroller/inspektioner på gasbilar. Men mötet handlade också om hur landets räddningstjänster ska klara att släcka bränder i gasfordon.

Det finns cirka 50 000 gasbilar i Sverige idag, men trots det saknas ordentliga bestämmelser för kontroll av dessa fordon.

Rostiga gastankar har uppmärksammats efter ett antal allvarliga explosioner. Det finns idag inga krav på kontroll eller besiktning av tankar. Det enda som görs är att besiktningsteknikern går in med en så kallad sniffer (där man kommer åt) och försöker lukta sig till ett eventuellt gasläckage på en personbil. På bussar sker ingen kontroll eftersom det är höghöjdsjobb och det får inte en besiktningstekniker göra.

Enskilda biltillverkare rekommenderar att gastankarna på dessa fordon ska besiktigas vart fjärde år. På mötet konstaterades att efter fyra år är förmodligen skicket gott på gastankarna. Men under de kommande fyra åren till nästa besiktning finns det stor risk att rost angripit gastankarna. En av de olycksbilar som tidigare i år exploderade vid tankning av gas visade sig vara sex år gammal och gastankarna var förstörd av rost. Det visar att intervallerna mellan besiktning är för långa.

Det svenska klimatet går hårt åt utrustning på bilar och på mötet ifrågasattes om det inte vore bättra att gasbilarna hade gastankar i till exempel kolfiber i stället för stål som är hårt utsatt för korrosion.

När det gäller inspektion av gastankar och övrig utrustning på gasbilar ska idag kontroll ske på verkstad. Bilprovningen har ingen möjlighet att utföra en fullständig gaskontroll i samband med kontrollbesiktningen. En sådan kontroll kräver en hel del verkstadsarbete för att demontera skyddsplåtar, utföra tryckkontroll med mera. Ytterligare ett problem är att kunna få bilägarna att åka iväg till verkstaden för kontroll, speciellt när bilen bytt ägare några gånger.

För att en verkstad ska kunna utföra de där kontrollarbetena krävs någon form av auktorisation. Det kommer nu branschen att arbeta med att ta fram. På gasmötet var deltagarna överens om att det naturliga är att kontrollerna ska utföras på verkstad.

På gasmötet redovisades även de svårigheter räddningstjänsterna har när det gäller att veta hur man ska hantera bränder i gasfordon. De senaste exemplet är en buss i Göteborg som tidigare i somras började brinna under färd och där gastankarna/-tuberna exploderade. Räddningstjänsten hade både svårt att identifiera att det rörde sig om en gasbuss eftersom branden gjorde att bussen var helt insvept i rök från branden. Det noterades också att gastankarna/-tuberna på ett sådant fordon är försett med säkerhetsventiler träder i kraft vid hög värme till exempel orsakad av brand. Säkerhetsventilen ska stänga av så att gasen inte läcker ut. Men eftersom räddningstjänsten vid en insats kyler ned fordonet vid brand med till exempel vatten, utlöser inte ventilen.

Vid branschmötet, där ett 20-tal deltagare från organisationer, myndigheter och institutioner fanns på plats, redovisades även vilka EU-direktiv som finns för gasfordon och vilka forskningsprojekt som pågår på området. Dessutom hur man skak unna koppla ihop det nya branschinitiativet Godkänd Bilverkstad med en form av ackreditering för att få kontrollera och arbeta med gasbilar.

Nu bildas en mindre arbetsgrupp som ska ta fram underlag för att kunna skapa en ökad säkerhet för alla som ska arbeta med gasfordon i olika sammanhang.

– Det känns mycket bra att vi kunde genomföra det här första branschmötet om gasfordon. Mötet visade på vilka behov det finns för att ta itu med de här frågorna som hittills hamnat mellan stolarna. Jag ser fram emot att fortsatt bra samarbete för att lösa de problem som finns, säger Bo Ericsson, vd för SFVF och initiativtagare till branschmötet

Öppet brev om oenigheten i branschen

$
0
0

Fredagen den 9 september hölls ett möte med branschaktörer i Stockholm om Framtida riktlinjer för skadeverkstäder. SFVF valde dock inte att medverka i mötet. Här förklarar SFVF:s vd Bo Ericsson varför i ett öppet brev till branschen.

“Sveriges Fordonsverkstäders förening (SFVF) kommer inte medverka eller ställa sig bakom Riktlinjer för Skadeverkstäder och deltog därmed inte heller på mötet. SFVF och dess styrelse tillsammans med våra medlemmar anser att det handlar om branschens trovärdighet mot bilägare och konsumenter.

Tyvärr har vårt samarbete så här långt gång på gång visat att inte ens en skriftlig överenskommet hålls mellan oss som är parter även när det gäller GBV. MRF äger Kontrollerad Bilverkstad (KBV) och därmed blir det också en trovärdighetsfråga som inte känns bekväm, eftersom branschen inte ska kontrollera branschen. När bilägare och konsumenter får kännedom om att bilbranschens egna företag kontrollerar och gör revision på vårt arbete, har vi inte uppnått någonting anser SFVF.

SFVF kan därför inte acceptera eller sätta SFVF-loggan på Riktlinjer för Skadeverkstäder och låta KBV göra revisioner. SFVF anser att helst ska alla kontroller utföras av neutral part och ett krav är att revisoner utförs av en neutral part.

Dessa händelser har sammantaget lett fram till att SFVF även ifrågasätter samarbetet med MRF avseende GBV.

Om en bred överenskommelse inte kan nås tillsammans med Motorbranschens Riksförbund (MRF) om Godkänd Bilverkstad (GBV) kommer SFVF naturligtvis fortsätta arbeta fram riktlinjer och en egen branschstandard för våra verkstäder med en neutral part. SFVF kommer införa ett europeiskt kvalitetsledningssystem. Det ledningssystemet är väl beprövat men ska först anpassas till svenska förhållanden före lansering.”

Bo Ericsson

VD/CEO

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF)

Ny tjänst ska ge färre konflikter mellan bilägare och bilhandlare/bilverkstäder

$
0
0

Sveriges Fordonsverkstäders Förening och Bilvision erbjuder bilhandlare och bilverkstäder ny tjänst för högre kundtillfredsställelse och färre konflikter!

Nu lanseras en helt ny tjänst hos Bilvision med digitala blanketter som är integrerade med verkstadens och/eller bilhandlarens system. Det är känt sedan länge att det är oftast en bristande kommunikation som leder till konflikter mellan bilägaren och bilhandlaren/verkstaden.

För att eliminera det har SFVF ställt sin juridiska och tekniska kunskap till Bilvisions smarta digitala affärslösning för fordon i branschen.

Nu släpper Bilvision ett koppel av olika digitala avtal och blanketter som bör användas vid  bilförsäljning eller köp av verkstadstjänster. Här är några exempel: Lånebilsavtal, däckförvaringsavtal, reklamationsblankett, skadekontroll, varudeklaration, köpekontrakt, köp av begagnad bil och avtal vid försäljning av bil för kunds räkning.

För ytterligare information, kontakta:

Bilvision – verkstäder: Georgios ”Jojje” Theodossiou, 031-382 17 18

Bilvision – handel: Robin Dehn, 031-382 17 16

SFVF: Bo Ericsson, vd, 08-519 475 11

SFVF med i programråd för fordonsutbildning

$
0
0

SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) tar plats i Skolverkets nationella programråd för fordons- och transportprogrammet.  

Det nationella programrådet träffas ca fyra gånger per år. Vid programrådets möten diskuteras framför allt gymnasial yrkesutbildning och behoven på arbetsmarknaden. Ledamöterna är representanter från arbetslivet med kunskap om programmets yrkesområden.

Skolverket har utsett följande ledamöter och ersättare för mandatperioden 1 juli 2016 till 30 juni 2019:

Mario Gavran, Kommunalarbetareförbundet

Per Svensson, Kommunalarbetareförbundet, ersättare

Magnus Janzén, Transportstyrelsen

Emil Johansson, Arbetsförmedlingen

Karin Landemoo, Arbetsförmedlingen, ersättare

Caj Luoma, Transportföretagen

Anette Norinder, Motorbranschens Arbetsgivareförbund

Johanna Dahlqvist, Motorbranschens Arbetsgivareförbund, ersättare

Mikke Roslund, TYA

Lasse Holm, TYA, ersättare

Maria Sjölin, Sveriges Bussföretag

Lina Skoglund, IF Metall

Per Svensson, IF Metall, ersättare

Fred Stenudd, Maskinleverantörerna

Björn Bäckström, Maskinleverantörerna, ersättare

Sture Thorsell, Svenska Transportarbetareförbundet

Benny Wallin, Sveriges Fordonsverkstäders Förening

SFVF deltar i rundabordssamtal om konsumenten och begagnade bilar

$
0
0

Sveriges Fordonsverkstäders Förening och ARN är två av deltagarna vid ett rundabordssamtal som Konsumentverket arrangerar den 30 september i år. Bakgrunden är att Konsumentverkets och Konsument Europas kontakter med konsumenter vittnar om att det finns många problem med begagnade bilar.

Konsumentverket belyser särskilt konsumentens situation på bilområdet i ett avsnitt i Konsumentrapporten 2016.

I vägledningstjänsten Hallå konsument toppar begagnade bilar statistiken bland de frågor som konsumenter tampas med, och på Konsument Europa har man dagligen åtskilliga kontakter med konsumenter som stött på problem i samband med gränsöverskridande handel av begagnade bilar inom EU.

Syftet med diskussionen är att se om det är möjligt med gemensamma insatser för att på sikt komma till rätta med situationen.

Euro Garant kan anpassas till svenska förhållanden

$
0
0

Under Automechanikamässan hade SFVF möte med Euro Garant danske vd Thomas Krebs. Då tog man bland annat upp felaktiga uppgifter som kommit i dagen.

– Euro Garant kommer anpassas efter svenska förhållande av SFVF och vår skadegrupp. Euro Garant är en kvalitetsstandard som det inte finns motstycke till. Vi kan bara beklaga att det förekommer vilseledande information om Euro Garant, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Bakgrunden till det är att man bara tittat på hur Euro Garant fungerar i Tyskland. I Tyskland arbetar man med kommersiella frågor också, men det är det enda landet som gör det.

– Det är pinsamt att man inte gör en faktakontroll innan man uttalar sig. Dessutom borde man städa framför sin egen dörr med tanke på de grava fel som finns i riktlinjer för skadeverkstäder. Men det kommer vi återkomma om, säger Bo Ericsson.

Euro Garant är en kvalitetscertifiering för lack- och karosseriverkstäder och är idag den enda erkända standarden i Europa på det här området. SFVF har i flera år haft en dialog med branschorganisationen Skad i Danmark som är medlem i AIRC International – den internationella bilskadeorganisationen.

Danmark har infört Euro Garant standard, för att öka bilägarens säkerhet och för att säkerställa att skadereparationen sker på ett fackmässigt sätt.

– SFVF planerar nu att bli medlem i AIRC International, och med hjälp från Danmark införa Euro Garant så snart som möjligt, det vill säga 2017/18, i Sverige. Detta för att få en oberoende kvalitetscertifiering med högsta möjliga standard, säger Bo Ericsson.

Euro Garant är alltså den enda erkända europeiska standarden inom sitt område. Det är erkänts av flera biltillverkare, TÜV, DEKRA, flera färgtillverkare, Audatex flera försäkringsbolag och många fler. Eurogarant® certifiering är 100% oberoende och garanterar kvalitet, effektivitet och trovärdighet av över 6 000 skadeverkstäder inom EU idag.

Bo Ericsson på SFVF ska senare i höst hålla en föreläsning på Bilskadeseminariet som arrangeras av Svenska Försäkringsföreningen och kommer då presentera Euro Garant.

SFVF vill introducera Euro Garant kvalitetscertifiering i Sverige

$
0
0

Euro Garant är en kvalitetscertifiering för lack- och karosseriverkstäder och är idag den enda erkända standarden i Europa på det här området. Sveriges Fordonsverkstäders Förening har i flera år haft en dialog med branschorganisationen Skad i Danmark som är medlem i AIRC International – den internationella bilskadeorganisationen.

Danmark har infört Euro Garant-standard, för att öka bilägarens säkerhet och för att säkerställa att skadereparationen sker på ett fackmässigt sätt.

– SFVF planerar nu att bli medlem i AIRC International och med hjälp från Danmark införa Euro Garant så snart som möjligt, det vill säga 2017/2018, i Sverige. Detta för att få en oberoende kvalitetscertifiering med högsta möjliga standard, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Euro Garant är alltså den enda erkända europeiska standarden inom sitt område. Det är erkänt av flera biltillverkare, TÜV, DEKRA, flera färgtillverkare, Audatex, flera försäkringsbolag och många fler.

Eurogarant certifiering är 100% oberoende och garanterar kvalitet, effektivitet och trovärdighet av över 6 000 skadeverkstäder inom EU idag.

Bo Ericsson på SFVF ska senare i höst hålla en föreläsning på Bilskadeseminariet som arrangeras av Svenska Försäkringsföreningen och kommer då presentera Euro Garant.


SFVF ställer sig bakom Bil Swedens budgetkritik

$
0
0

– SFVF ställer sig bakom de synpunkter som Bil Sweden tar upp i sin kommentar på budgetpropositionen. Det är naturligtvis helt orimligt att ytterligare höja bränsleskatterna. Detta är något som slår oerhört hårt mot många i landet som dagligen tvingas använda bilen i brist på bra utbyggd kollektivtrafik.

Det säger Bo Ericsson, vd för SFVF sedan Bil Swedens vd, Bertil Moldén, bland annat pekat på att Sverige är på väg att få världens högsta skatt på bensin och diesel.

”Det är helt orimligt att Sverige som är ett av Europas glesast befolkade länder med ett transportberoende näringsliv ska införa världens högsta drivmedelsskatter. Notan kommer att skickas till glesbygden och till människor med knappa ekonomiska marginaler,” skriver Bertil Moldén bland annat i sin kommentar till den nya budgetpropositionen.

– Så här kan det inte fortsätta. Det måste ju finnas någon form av balans i hur man beskattar bilismen. Att staten behöver få in pengar till sin kassa kan vi ha förståelse för, men man måste ju ändå ta någon sorts hänsyn till alla de som är beroende av bilen, säger Bo Ericsson på SFVF.

SFVF välkomnar nya MSB-rapporten om gasfordon

$
0
0

Gasbil

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en ny rapport, Gasdrivna fordon – händelser och standarder. En nationell och internationell utblick, för att sätta fokus på säkerhetsfrågorna med gasfordon.

– Den här rapporten kommer helt i rätt tid och den visar på de säkerhetsproblem som finns med gasdrivna fordon, men också på de möjligheter som finns för att förbättra säkerhetsarbetet. Rapporten kan bli vägledande för det fortsatt arbetet med gasfordon i Sverige.

Det säger Bo Ericsson, vd för Sverige Fordonsverkstäders Förening och den som nyligen tog initiativ till en branschkonferens om gasdrivna fordon och de säkerhetsproblem som finns.

Rapporten beskriver resultaten av ett projekt där framförallt säkerhet och räddning i gasfordon inblandade i incidenter kartlades. Denna kartläggning utfördes i tre steg. För det första kartlades hur bränslesystemet i moderna gasdrivna fordon är uppbyggt. För det andra studerades vilka befintliga standarder och avtal som finns och som reglerar konstruktionen av dessa fordon. Det är främst standarder i Europa och USA som har detta inflytande. Slutligen studerades, främst ur räddningssynpunkt, specifika incidenter som inträffat och hur de relaterar till befintliga standarder och avtal.

I en sammanfattning i MSB-rapporten beskrivs vad som framförallt framstår som en problematik vid räddning där gasfordon är inblandat är val av taktik vid släckning av brinnande gasfordon. Detta har sin grund i att standarder och avtal förordar användandet av smältsäkringar i gastankarna.

Dessa har till uppgift att evakuera gastanken vid brand och på så sätt undvika en explosion. Dels innebär denna evakuering att flammor skjuter ut från fordonet vilkas riktning är oförutsägbara. Dels innebär dessa säkringar att man i vissa fall förordar att inte släcka fordonet utan låta det brinna färdigt för att undvika nedkylning av säkringarna.

Denna taktik innebär i sin tur en rad osäkerheter vid räddningsinsatsen då det följaktligen inte är tydligt om man bör försöka släcka fordonet eller inte.

Fordonens konstruktion innebär att ledningar med högt gastryck dras längs fordonet vilket kan innebära problem exempelvis vid klippning samt att det kan finnas ledningar med högt tryck i motorrummet. Vidare finns det frågetecken kring mängden gas som kan läcka ut samt vilken tändkälla som kan antända den.

Ett annat potentiellt problem för räddningstjänsten är att det idag inte finns någon enhetlig markering av gasfordon som det exempelvis finns i USA. Detta innebär att räddningstjänsten har svårt att upptäcka att det aktuella fordonet är ett gasfordon.

Ett allmänt säkerhetsproblem som uppmärksammats är att det i rådande standarder och avtal för närvarande inte ingår någon periodisk besiktning av gassystemet. Vidare är det Liquefied Petroleum Gas (LPG) fordon som är vanligast förekommande i Europa medan de är ovanliga i Sverige där Compressed Natural Gas (CNG) är vanligast.

När fordon från Europa av olika anledningar används i Sverige kan tankningen av gas innebära vissa risker. Den främsta risken har sin grund av att de två bränslena har olika arbetstryck. Detta innebär i sin tur en risk för explosion om ett LPG-fordon tankas med CNG-bränsle.

Slutligen är det viktigt att påpeka att användningen av så kallade bränsleceller i fordon innebär samma risker som andra gasfordon. Bränslecellsfordon är utrustade med en tank för vätgas som har cirka tre gånger så högt tryck som en CNG-tank.

Rapporten är skriven av Mats Lindkvist (Umeå universitet) på uppdrag av MSB. Rapporten behandlar internationella erfarenheter vad beträffar säkerhet och räddning vid tillbud i fordon som använder olika gaser för framdrivningen.

Fordon med gasdrift, och då framförallt förnybar biogas, har en mindre påverkan på miljön jämfört med konventionella fossila drivmedel som bensin och diesel. Det finns därför starka miljöskäl att utöka användningen av fordon med gasdrift i Sverige. Det finns andra länder som kommit betydligt längre än Sverige i omställningen till gasdrift, men det finns tydliga tecken att användningen snabbt ökar även i vårt land.

Eftersom gasdrift innebär att fordonets bränslesystem får en unik utformning, kan denna snabba ökning av fordonsanvändning i infrastrukturen innebära vissa osäkerheter för både ägare, brukare och andra som av olika anledningar måste hantera fordonet.

En sådan osäkerhet är till exempel att personal inom räddningstjänsten kan ha begränsade kunskaper om nya bränslesystem, vilket kan leda till att personalen inte vet hur de ska agera på bästa sätt vid incidenter där gasfordon är inblandade. Denna osäkerhet kan innebära att räddningsinsatsen inte genomförs effektivt och säkert och kan i förlängningen även innebära ökade risker för både åkande i fordonen samt räddningspersonal vid incidenter med gasfordon, skriver man i rapporten.

Utformningen av gasfordon är liksom andra fordon reglerat med standarder och lagkrav med främsta syftet att öka säkerheten. Både standarder och lagkrav kan dock variera i olika delar av världen.

Syftet med denna studie var därför att undersöka vilka standarder som omger dessa fordon samt hur dessa påverkar säkerhet och räddning. Ett andra syfte var att undersöka hur olika incidenter, med gasfordon inblandade, påverkar standarderna i olika länder som har en stor andel gasfordon i sin fordonsflotta.

I rapporten går man igenom en lång rad olika fall med olyckor med gasfordon, både i Sverige och utomlands. Man går också igenom olika former av gasdrift, standarder för olika gasfordon med mera.

– Den här MSB-rapporten blir som en handbok för de som behöver lära sig mer om gasfordon, från räddningspersonal till oss som jobbar med fordonsverkstäder där gasfordon blir ett allt vanligare inslag. För att kunna jobba säkert måste vi ta till oss den här kunskapen, säger Bo Ericsson på SFVF.

Antal gasfordon i Sverige 2015

I slutet av 2015 fanns det 53 122 gasfordon i Sverige. Av dessa var 2 372 bussar, 805 tunga fordon och resterande personbilar och skåpbilar.

Gasdriven sopbil exploderade efter tankning

$
0
0

En gasdriven sopbil exploderade efter tankning i Katrineholm. Ingen människa skadades fysiskt. Men arbetet för räddningstjänsten blev besvärligt eftersom det läckte ut gas från den exploderade tanken. Explosionen skedde på kvällen men först på morgonen efter kunde räddningstjänsten närma sig fordonet för att få stopp på utsläppet.

– Att gastankar exploderar på detta sätt hör inte till vanligheterna och att fastställa orsaken till explosionen är av intresse för alla som använder sig av liknande fordon. Det här är av nationellt intresse säger Mattias Gårdholt från Västra Sörmlands räddningstjänst till Katrineholms-Kuriren.

Sopbilen stod dagen efter kvar på platsen för explosionen. Den utgjorde enligt räddningstjänsten ingen fara för allmänheten. Däremot hade en bärgning utan expertisen från MSB möjligen kunnat innebära en fara, säger Gårdholt.

– Återigen visar det sig hur viktigt det är att vi fått igång ett arbete om gasfordon och säkerhet. Men det har tagit två år  innan vi fick fart i frågan, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Nyligen arrangerade Ericsson och SFVF ett branschmöte om gasfordon.

– SFVF samlade branschen, organisationer och myndigheter nyligen eftersom ingen arbetade med gasfrågan. Gasfordon har funnits på marknaden i ganska många år.  Först nu märker vi en ökande trend av att fordonsexplosioner sker. Det är många gånger på grund av att vi inte kontrollerar avbrottsventiler, gastankarna, anslutningar och så vidare. Nu har vi en arbetsgrupp som ska börja arbeta fram en plan för kontroll, säger han.

– Det finns en hel del förslag och hög ambition för att få kontroll över gasfordon. Det är mest tur att ingen har omkommit eller skadats allvarligt än. Jag hoppas verkligen att vi har kontroll på gasfordonen inom kort för när bränslecellsfordonen kommer kan det bli avsevärt värre explosioner säger Bo Ericsson.

SFVF tar plats som samarbetspartner till Automässan

$
0
0

Automassan

– Det är med glädje som vi får ta plats och vara med som samarbetspartner till Automässan, säger Bo Ericsson vd för SFVF sedan det blivit klart att SFVF blir ny partner till Automässan.

Mässan i Göteborg är Nordens största verkstadsmässa i branschen.

– Eftersom SFVF är Nordens största bilbranschförening känns det naturligt att vi får vara med och utveckla mässan. Jag har varit med både som utställare och föreläsare många gånger och att nu få ta ytterligare ett steg känns stimulerande, säger Ericsson.

Bergholm Försäljning blir stödmedlem i SFVF

$
0
0

– När en generalagent/importör av Bergholm Försäljnings kaliber väljer att gå in som stödmedlem för att man är positiv till samarbetet som finns med Husvagnsbranschen Riksförbund (HRF) är det ytterligare ett kvitto på att vårt sätt att arbeta är det rätta, säger Bo Ericsson vd på SFVF.

Bergholm Försäljning AB ansluter sig för att få ta del av kompetensen, utbildningar, juridiska kunskaper, förmåner och de branschvillkor som initieras av branschen.

– SFVF arbetar och driver verkstadsfrågor. Återigen är det bekräftat att branschen har ett behov av en fordonsbranschförening. Det känns mycket glädjande att få ett kvitto på att SFVF arbetar med rätt frågor för sina medlemmar, säger Bo Ericsson

– Våra kunder ska känna sig trygga med valet av Bergholm som leverantör. För att få vara återförsäljare för våra varumärken ställs höga krav på kvalitet, utbildning och servicegrad och det löpande kvalitetsarbete som sker i Bergholm Försäljnings AB. Därför känns det naturligt att vi ansluter oss till SFVF och är med och lyfter vår bransch, säger Lars Bergholm, vd Bergholm Försäljning AB.

BDS/Atoy går in som stödmedlem i SFVF

$
0
0

BDS/Atoy går in som stödmedlem i Sveriges Fordonsverkstäders Förening med omedelbar verkan. Initiativet innebär att BDS och Atoy vill visa att man stöder SFVF:s arbete till 100%.

– Vi ser positivt på att dialogen i vår bransch har bidragit till att våra verkstäder är ansluta till SFVF. Det är ett naturligt steg för oss på BDS att ansluta oss som stödmedlem i SFVF och visa att vi är föregångare för våra verkstäder. Vårt initiativ att ansluta oss till SFVF kommer att underlätta kommunikationen mellan bilägarna, våra verkstäder och oss vilket gynnar alla parter, säger Mats Wilhelmsson, konceptansvarig BDS.

– Att SFVF:s arbete leder till att BDS, som många andra företag, organisationer och kedjor, vill ansluta sig som stödmedlem visar att vi gör branschnytta. Ju fler som är med i SFVF, desto större trygghet för bilägaren och verkstäder. På vårt senaste möte i branschen med ARN och Konsumentverket diskuterades bland annat medlemskap i branschföreningar. Det här är ytterligare ett kvitto på att SFVF gör nytta, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

– Sveriges Fordonsverkstäders Förening har på många sätt visat att en bra verkstadsförening behövs. Att vi också får ta del av SFVF:s övriga erbjudanden för att öka kompetens och medvetenhet om utvecklingen i branschen ytterligare, vilket ligger helt i linje med BDS fokus på kvalitet, säger Mats Wilhelmsson.

Branschens mest innehållsrika och uppdaterade Verkstadshandbok på gång!

$
0
0

Verkstadshandboken

Nu kommer Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) med sin första bok som ska öka fordonsverkstäders förståelse kring lagar och regler och hur man kommunicerar rätt med sina kunder.

– Vi har lagt stort fokus att på ett begripligt sätt göra det lätt för läsaren att förstå lagar och regler och på ett praktiskt sätt kunna tillämpa dessa, säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF.

– Vår kunskap när det gäller såväl juridik som teknik och att vara ledamöter i Allmänna Reklamationsnämnden och Försäkringsnämnden leder till att vi har djup kunskap och förståelse om branschens möjligheter att förbättra sig. Utöver vår unika kunskap har vi nyligen utökat samarbetet med Bilvision, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Samarbetet innebär en ny kompletterande tjänst hos Bilvision med digitala blanketter som är integrerade med verkstadens och/eller bilhandlarens system.

– Här hittar både verkstäder och fordonshandlare en mängd olika digitala avtal och blanketter som bör användas. På så sätt vill SFVF bidra till att branschen utvecklas, avslutar Bo Ericsson.


Rekordstort intresse för Inspirationsdagen 100% Verkstad

$
0
0

Omkring 300 personer från fordonsbranschen var samlade på Inspirationsdagen 100% Verkstad på Solvalla i Stockholm. Med andra ord ett rekordstort intresse för Inspirationsdagen som arrangeras av Motor Magasinet och SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening).

Förutom en rad intressanta seminarier med fokus på fordonsverkstäder, fanns det även en utställning där runt 25 branschföretag visade det senaste för branschen, både produkter och tjänster.

Programmet omfattade allt från information från Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) till reglerna för det nya konceptet Godkänd Bilverkstad, Juridik för verkstaden till Gasfordon och säkerhet på verkstaden.

Britta Ahnmé Kågerman, ordförande och chef för ARN, berättade om verksamheten där avdelningen Fordon har omkring 2 000 ärenden om året. Intressant för deltagarna på Inspirationsdagen var bland annat att antalet anmälningar som gäller specifikt Reparation av bil har minskat från 331 år 2013, 299 år 2014 till 296 år 2015. En nedgång som kan förklaras av att branschen skärpt till sig betydligt.

Mindre bra är dock att av de fall som anmäls till ARN är att det är hela 20 procent som avgörs genom så kallad tredskodom. Det innebär att verkstaden aldrig svarar på ett klagomål från en missnöjd bilägare. Och svarar inte verkstaden avgörs alltid ärendet till bilägaren/konsumentens fördel. Britta Ahnmé Kågerman uppmanade verkstäderna att svara på mail eller brev när det kommer handlingar från ARN. Av de ärenden som kommer in till ARN är det omkring 70 procent som avgörs till bilägarens fördel.

Bo Ericsson och Ulf Stefansson från SFVF gick igenom de nya regler som kommer att gälla för Godkänd Bilverkstad. De gick också igenom vad verkstaden bör tänka på när det gäller juridiken i verkstaden, exempelvis hur man så långt det är möjligt ser till att säkra att man noga gått igenom allt när bilägaren lämnar in sitt fordon för service eller reparation.

En av de mest aktuella frågorna för verkstäder är hur man ska hantera gasbilar som kommer in för reparation. En rad olyckor har satt fokus på säkerheten och Max Rosengren från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och Bo Ericsson från SFVF gick igenom vad som gäller idag. Det visade sig att det egentligen inte är så mycket som gäller. Visst finns det regler och bestämmelser men antingen känner man inte till dem eller också så följs de inte. SP och SFVF har startat ett arbete för att ta fram regler med ett certifieringssystem för verkstäder.

Det är inte helt lätt att veta hur man på verkstaden ska hantera gasbilar, framförallt om det börjar läcka gas från bilen eller uppstår en brand.

Ett exempel är följande: En gasbil börjar av någon anledning att brinna. När det blir varmt vid gastuberna ska värmesäkringen i tuberna lösas ut så att gasen kan strömma ut. Men om man samtidigt försöker släcka branden med tex en brandsläckare kyler man ner tuberna. Och då löser inte värmesäkringen ut. Var och en kan förstå att då kommer tuberna till slut att explodera.

Max Rosengren från SP hade bara ett råd: Rör inte bilen och försök inte släcka själv. Vänta på att räddningstjänsten kommer, de ska veta hur man hanterar situationen.

Christer Liljenberg, ordförande i SBF (Sveriges Bildelsgrossisters Förening) och aktiv ute i Europa för att försvara de fria verkstädernas rätt att få tillgång till all data från biltillverkarna berättade i sitt anförande om framtiden. Visst kommer de fria verkstäderna att finnas kvar men frågan är vilken “affär” det kommer att få driva. Biltillverkarna gör sitt bästa för att styra nya bilar till märkesverkstäderna men en rad europeiska organisationer arbetar hårt för att skapa likvärdiga villkor för de fria verkstäderna.

Andra ämnen som togs upp på Inspirationsdagen var hur ska man marknadsföra sin verkstad för att inte bilägarna ska åka iväg till konkurrenten? Vad innebär det med personalliggare för verkstäder? Dragracingföraren som satsar på utbildning av fordonselever samt teknikutvecklingen i dagens nya bilar.

Rådigt ingripande förhindrade olycka med gastank

$
0
0

Gastank

På Inspirationsdagen 100 % Verkstad på Solvalla stod bland annat gasbilar och säkerhet i fokus. I högsta grad ett viktig ämne, inte minst för fordonsverkstäder. Det visar en aktuell händelse Malmö.

En kund lämnar in sin Opel Zafira, en gasbil från 2003, på Mechanum i Malmö. Den här verkstaden har som tur är välutbildad personal på gasfordon. När man tar in bilen börjar den läcka gas. Verkstadspersonalen som är väldigt observanta uppmärksammar gasläckan omedelbart, utrymmer verkstan, ventilerar och rullar avslutningsvis ut bilen.

Speciellt den främre tanken av de två bakre tankarna är helt upprostad (se bild) och övriga i riktigt dåligt skick. Kunden ska besikta bilen och tänkte tanka upp bilen och därefter försöka besikta bilen.

– Jag har varit orolig och varnat för det här länge. Gudskelov hände det ingen olycka den här gången, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäder SFVF.

– Jag vet att Mechanum har välutbildad personal bland annat på gasfordon och det är därför de kommer bistå oss i kommande Vinnovaprojekt med MSB, SP, Volvo Personbilar, Umeå universitet och Hyundai, säger Bo Ericsson.

– Vårt råd till verkstäder är att avråda kunden från att tanka gas, och gör det skriftligt och muntligt. Det som kan ske är att tanken exploderar när 200 bars tryck kommer inifrån. Rekommendera kunden att köra på bensin istället och registreringsbesikta om bilen efter att man har demonterat gasutrustningen om kostnaden inte överstiger 50 procent av marknadsvärdet på bilen, avslutar Ericsson.

SFVF och Training Partner tecknar nytt samarbetsavtal för teknik- och ledarskapsutbildningar

$
0
0

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och kompetensutvecklingsföretaget Training Partner har tecknat ett nytt samarbetsavtal rörande olika former av tekniska utbildningar samt ledarskapsutbildningar.

Training Partner, som är Nordens ledande aktör inom kompetensutveckling för fordonsbranschen, anordnar en lång rad öppna utbildningar för personer som i sina yrkesroller arbetar med fordon. Exempel är utbildningar inom kyla, såsom AC- och andra kylanläggningar, gassäkerhet och el. Med utgångspunkt i världens mest sålda och ansedda ledarutbildningsprogram, Situationsanpassat ledarskap II från Blanchard, erbjuds även grund- och fortsättningskurser i ledarskap med titeln ”Att leda din personal”.

Genom det nya avtalet erbjuds alla medlemmar i SFVF att delta i branschutbildningarna till reducerat pris.

– Att ständigt kompetensutveckla sig är ett måste. När Godkänd Bilverkstad (GBV) lanseras kommer kraven på kompetens att tydliggöras och vi vill göra vad vi kan för att våra medlemmar ska ligga steget före. Kompetensutveckling kostar pengar, men att inte ha kompetens kostar ännu mer pengar, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Mer information om, samt anmälan till kurserna görs direkt på SFVF:s hemsida eller Training Partners hemsida.

Karl Hansson, Training Partner

Karl Hansson, Training Partner

För specifika frågor angående utbildningarna, kontakta:

Karl Hansson, Training Partner, 010-456 78 98

Bo Ericsson, vd SFVF, 08-519 475 11

Ytterligare en kedja ansluter samtliga sina verkstäder till SFVF

$
0
0

Ditec

Bilvårdskedjan DITEC ansluter samtliga sina verkstäder till Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

– Kraven på kvalitet, miljö och tydliga villkor i bilvårdsbranschen är ökande. Därför tar vi själva initiativ att ansluta oss till en seriös branschförening för att bilägare ska känna sig trygga i valet av bilvårdare, säger Andreas Kvarnbrink vd för DITEC Sverige.

Vi ser positivt på att dialogen i vår bransch har bidragit till kommande servicevillkor och därmed att kraven på vår bransch förtydligas. Vårt initiativ att ansluta oss till SFVF underlättar kommunikationen mellan bilägarna och våra cirka 100 verkstäder och gynnar alla parter, säger Andreas Kvarnbrink.

– Att vårt arbete i branschen har satt spår så att även bilvårdsföretagen vill ansluta sig till oss, är återigen ett kvitto på att vi arbetar helt rätt. Vi visar gång på gång att en bra verkstadsförening behövs, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Kommande servicevillkor som SFVF tar fram tillsammans med bland annat DITEC, kommer gillas av väldigt många bilägare och göra valet enklare för dem att välja en bilvårdare. I dag kan vem som helst öppna en bilvårdsfirma var som helst. Det är otydliga krav och bilvårdaren väljer exempelvis själv om man ska följa ARN:s beslut.

– Kommande servicevillkor förtydligar för bilägaren vad bilägaren kan förvänta sig och skulle en tvist uppstå är det naturligtvis tvingande för bilvårdaren att följa ARN:s beslut, säger Bo Ericsson.

– Vi ser att samarbetet kommer att öka tryggheten för bilägare kring vilka villkor som gäller. Dessutom kommer våra bilvårdare att kunna dra nytta av SFVF:s övriga erbjudanden för att öka kompetens och medvetenhet om utvecklingen i branschen ytterligare. Detta ligger helt i linje med DITEC:s fokus på kvalitet, säger Andreas Kvarnbrink.

Om DITEC

DITEC är Sveriges största bilvårdskedja med 95 anslutna Diteccenters i hela landet. Vi erbjuder lackbehandligar och bilvårdstjänster i premiumsegmentet med fokus på kvalitet, långsiktighet och hantverksskicklighet. Vi har skyddat bilar sedan slutet på 1970 talet och är originalet bland lackkonserveringar.

Se filmerna från Inspirationsdagen 100% Verkstad

$
0
0

Omkring 300 från fordonsbranschen var samlade på Inspirationsdagen 100% Verkstad på Solvalla i Stockholm. Med andra ord ett rekordstort intresse för Inspirationsdagen som arrangeras av Motor Magasinet och Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

Förutom en rad intressanta seminarier med fokus på fordonsverkstäder fanns det även en utställning där ett 25-tal branschföretag visar det senaste för branschen, både produkter och tjänster. Motor-Magasinet har tagit fram filmer från Inspirationsdagen.

Se de två filmerna här:

Film 1

Film 2

Viewing all 431 articles
Browse latest View live