Quantcast
Channel: SFVF Nyheter - SFVF | Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Viewing all 431 articles
Browse latest View live

SFVF on Tour för att reda ut frågetecken

$
0
0

Bo EricssonFör ungefär två veckor sedan släppte Konsumentverket sin Konsumentrapport. Innehållet i den ligger delvis till grund för Godkänd Bilverkstad (GBV). SFVF:s jurist Ulf Stefansson och Bo Ericsson kommer var för sig eller växelvis att föreläsa på många förbokade konferenser och möten för att informera branschen om vad SFVF gör, läget kring Konsumentrapporten och GBV.

– När förändringens vindar blåser, bygger några vindskydd medan andra bygger vindkraftverk. Många av dessa förändringar ligger till grund för konflikter eftersom vi ofta brister i kommunikation med kunden. Därför startar Sveriges Fordonsverkstäders Förening den största informationsresan som gjorts sen starten av föreningen, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

SFVF kommer före semestern att träffa cirka 1 000 anmälda chefer och medarbetare där verkstadsfrågor utifrån kvalitet och kundnöjdhet kommer ligga i fokus till 100%.

Frågorna som tas upp på informationsresan ”SFVF on Tour”, kommer också att hamna i fokus på Inspirationsdagen 100% verkstad som Motor-Magasinet arrangerar på Solvalla 14 oktober tillsammans med SFVF.

– Om inte SFVF haft 2 000 medlemsverkstäder hade bilden sett betydligt dystrare ut. Då hade en för liten del av branschen inledningsvis ställt sig bakom GBV, vilket skulle få helt andra konsekvenser, säger Ulf Stefansson.

Här är ett axplock ur Konsumentrapporten 2016.

De vanligaste felen som görs på verkstäder, enligt konsumentrapporten, är följande.

Rapporten från Konsumentverket ger också ”plus i kanten” eftersom branschen agerar med följande.

– Med anledning av myndigheters kännedom om var förbättringsområdena är på serviceverkstäder, önskar jag att vi kunde införa samma branschstandard på skadeverkstäderna, säger Bo Ericsson.

Trafikförsäkringsföreningen (TFF) beskrev kvaliteten på skadeverkstäderna och det framkom att 42 procent hade brister i någon form.

– Om vi införde GBV på skadesidan skulle vi snabbt kunna få en gemensam branschstandard som både konsumentorganisationer och myndigheter ställer sig bakom. Då skulle Sverige framstå som ett skolexempel inom EU där myndigheter och branschen ”krokar arm” för att förbättra för konsumenterna. Skadebranschen påverkas också kraftigt av de förändringar som sker. Det är mängder av teknik som de måste kunna hantera, nya material kommer löpande och också nya arbetsskrivningar.

– Även här sker det snabbt förändringar och förbättringar. Ett tydligt exempel på det är samarbetet mellan Volvo och Thatcham, där den sistnämnde har tagit fram reparationsanvisningarna till nya XC 90. Thatcham tar fram reparationsmetoder till många tillverkare och ibland på uppdrag av försäkringsbolag. Det är anmärkningsvärt att dessa anvisningar är bra när man har fått uppdraget från en tillverkare och undermåliga när Thatcham tar fram dem på eget bevåg.

SFVF:s jurist Ulf Stefansson fyller i:

– Reparationen måste ha ett varaktigt resultat.

Men då uppstår det många frågor enligt Bo Ericsson:

– Varför skulle det inte ge ett varaktigt resultat? Har det någon betydelse vem som beställt uppdraget? Tillverkare tar i dag ofta fram reparationsanvisningar i labbmiljö – är de bättre än de som tas fram i skarp miljö med krockprov? Thatcham gör fullskaliga krockprov till EURO ENCAP – tror någon att de är sämre då? Tror någon att Volvo, som bland annat har den högsta och bästa krocksäkerheten bland biltillverkare, skulle lägga sitt förtroende hos ett företag som inte uppfyllde Volvo höga krav?

Bo Ericsson tycker att det är dags att skadeverkstäder (läs SFVF) tar kommandot i skadefrågan.

– Vad tycker du som äger eller är en chef på en skadeverkstad? Det kan inte vara rätt att tillverkare, marknadsavdelningar och betalaren styr hela skadeaffären från den första till sista kronan. Den här förändringsresan måste börja nu, sen är det för sent, hör av dig till oss om du vill vara med, säger Bo Ericsson.

– En sak kan ni vara 100% säkra på: ni kommer höra mer om detta från SFVF, säger Bo Ericsson avslutningsvis.


Erbjudande: Stöldsäkra nyckelskåp till kanonpris

$
0
0

Som ni säkert vet pågår ett arbete med att ta fram riktlinjer för branschöverenskommelsen Godkänd Bilverkstad. Samtidigt som det sker, pågår också ett massivt arbete med att arrangera juridikutbildningar för verkstäder.

I samband med det har det framkommit att många saknar verkstäder nyckelskåp. Eftersom det vilar ett stort ansvar att förvara både bil och nyckel på ett stöldsäkert sätt, har SVF med hjälp av Visma förhandlat fram godkända nyckelskåp enligt certifieringen SS3492.

SFVF har utnyttjat sin samlade kraft och tillsammans med Visma och Gerdmans tagit fram två fina erbjudanden på nyckelskåp med kraftigt rabatterade priser.

Nyckelskåp 1

Nyckelskåp 1

Artikelnr: 514309

Mått: 500x420x220 mm

Vikt: 46 kg

Antal krokar: 56 st

Ord. Pris: 4 360:-

SFVF-pris: 3 395:-

 

Nyckelskåp 2

Nyckelskåp 2

Artikelnr: 514310

Mått: 750x420x220 mm

Vikt: 60 kg

Antal krokar: 102 st

Ord. Pris: 5 760:-

SFVF-pris: 4 495:-

 

Golvstativ

Golvstativ

Artikelnr: 963262

Passar för båda nyckelskåp (514309, 514310)

Ord. Pris: 990:-

SFVF-pris: 795:-

 

Hur beställer man Nyckelskåpen?

För att beställa ett nyckelskåp följer ni tre-stegs-guiden nedan:

  1. Gå in på denna länk
  2. Välj antalet nycklar som skåpet ska rymma, tryck KÖP och gå sedan till varukorgen.
  3. Fyll kontaktuppgifter till din verkstad, välj fakturabetalning och fyll i Rabattkoden SFVF16. Tryck slutligen Bekräfta.

OBS: Priset som syns i shopen är deras ordinarie pris. Ni kommer bli fakturerade SFVF:s egenförhandlade pris enligt detta erbjudande.

Res med Tallink Silja Line och få 20 procents rabatt

$
0
0

Tack vare SFVF:s samarbete med Tallink Silja Line får du som medlem 20 procents rabatt på konferenskryssningar, där 6 timmar konferens ingår. Res med kollegorna till Tallinn, Riga, Helsingfors eller Åbo. Du får samma rabatt om du vill resa med nära och kära.

Klicka här och läs mer!

Konkurrens på lika villkor – hjälp oss hålla branschen ren

$
0
0

bookkeeper holding up calculator

Svarta verkstäder är väldigt svåra att finna för Skatteverket.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening har varit i kontakt med Skatteverket som ber branschen om hjälp. SFVF tycker det ska vara konkurrens på lika villkor. Känner du till en verkstad som inte betalar skatter etc. har du nu möjlighet att anmäla verkstaden anonymt.

Klicka på denna länk och tipsa Skatteverket. Det ger oss som är seriösa större möjlighet att konkurrera på lika villkor

 

 

Partibus Ekonomisk Förening ansluter samtliga sina 15 butiker till SFVF

$
0
0

Kvalitet och tydliga villkor i bilverkstadsbranschen har varit ifrågasatt. Kritiken har lett till att politiker, intresseorganisationer och verkstadsbranschen själv har tagit initiativ för att bilägare ska känna sig trygga i valet av bilverkstad.

– Vårt initiativ att ansluta oss till SFVF kommer att underlätta kommunikationen mellan bilägarna, verkstäder och våra butiker. Detta gynnar alla parter, säger Chris Cederberg, ordförande för Partibus Ekonomiska Förening.

– Att allt fler butiker ansluter sig till SFVF tycker vi är mycket positivt. Att de vill närma sig sina kunder, som i första hand är verkstäder, för att på så sätt få en ökad förståelse för hela affären är mycket bra och stärker relationerna, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

– Att ytterligare butiker självmant ansluter sig till SFVF är ett kvitto på den nytta som SFVF gör för sina medlemmar och branschen, avslutar Bo Ericsson.

– Sveriges Fordonsverkstäders Förening har på många sätt visat att en bra verkstadsförening behövs. Vi ser att samarbetet kommer att öka tryggheten för bilägare kring vilka villkor som gäller. Våra medlemmar kommer att kunna dra nytta av SFVF:s övriga erbjudanden för att öka kompetens och medvetenhet om utvecklingen i branschen ytterligare, vilket ligger helt i linje med Partibus fokus på kvalitet, säger Chris Cederberg.

För ytterligare information, kontakta:

Chris Cederberg, ordförande Partibus, 036-39 29 59

Bo Ericsson, vd SFVF, 08-519 475 11

MekoPartner ansluter samtliga sina verkstäder till SFVF

$
0
0

8_16_MekoPartner

Bilverkstadskedjan MekoPartner ansluter samtliga verkstäder till branschorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Initiativet innebär bland annat att MekoPartners verkstäder kommer att följa branschöverenskommelsen ”Verkstadens Reparationsvillkor” som SFVF tagit fram tillsammans med Konsumentverket.

Kvalitet och tydliga villkor i bilverkstadsbranschen har varit ifrågasatt. Kritiken har lett till att politiker, intresseorganisationer och verkstadsbranschen själva har tagit initiativ för att bilägare ska känna sig trygga i valet av bilverkstad.

­– Vi ser positivt på att dialogen i vår bransch har bidragit till att reparationsvillkoren, och därmed kraven på vår bransch, förtydligats. Vårt initiativ att ansluta oss till SFVF underlättar kommunikationen mellan bilägarna och våra verkstäder och gynnar bägge parter, säger Peter Brattsell, kedjechef för MekoPartner

– SFVF:s och Konsumentverkets branschöverenskommelse ”Verkstadens Reparationsvillkor” har inneburit att vårt arbete med verkstäderna fått en positiv utveckling. Detta känns förstås mycket bra. Att MekoPartner nu valt att ansluta sina verkstäder kommer gillas av väldigt många bilägare och göra valet enklare för dem att välja en verkstad nästa gång det är dags för service eller reparation, säger Bo Ericsson vd på SFVF

– Sveriges Fordonsverkstäders Förening har på många sätt visat att en bra verkstadsförening behövs. Vi ser att samarbetet kommer att öka tryggheten för bilägare kring vilka villkor som gäller. Dessutom kommer våra verkstäder att kunna dra nytta av SFVF:s övriga erbjudanden för att öka kompetens och medvetenhet om utvecklingen i branschen ytterligare. Detta ligger helt i linje med MekoPartners fokus på kvalitet, säger Peter Brattsell.

För ytterligare information, kontakta:

Peter Brattsell, Kedjechef MekoPartner +46(0)70-588 93 80
Bo Ericsson, vd SFVF +46 8 519 475 11

 

Om MekoPartner
MekoPartner har funnits sedan 2006 och har redan etablerat sig på en mängd små och medelstora orter från norr till söder. Våra anslutna verkstäder har snabbt blivit ett seriöst och mer prisvärt alternativ till de mer etablerade verkstäderna; ofta med en mer personlig relation till bilisten.

SFVF ställer sig bakom Svenskt Näringslivs önskemål!

$
0
0

Lösningen är inte att satsa på utbildning för att i förlängningen få ett jobb. Det handlar snarare om att skapa fler enkla jobb”.

Det skrev Carola Lemne och Leif Östling, vd respektive ordförande i Svenskt Näringsliv, i ett debattinlägg i Dagens Industri tidigare i somras. Något som Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, ställer sig bakom.

– I bilbranschen finns det jobb av både den enkla och mer avancerade arten, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Genom att skapa introduktionsanställningar med avskaffad arbetsgivaravgift och lägre ingångslön för nyanlända påskyndar det anställningen. Kan dessutom regelverket för arbetstillstånd ändras, så att nyanlända får försörja sig själva genom arbete och tillåtas jobba och lära sig svenska – vilket inte är tillåtet i dag – kommer fler att sysselsättas.

– Frågan är hur länge ska vi behöva vänta tills något händer. Hur länge ska vi i branschen behöva se på när orimliga regler leder till färre anställda samtidigt som bilbranschen behöver anställa 5 500 personer på tre år, säger Bo Ericsson avslutningsvis.

SFVF bjuder in till branschsamtal om gasbilar!

$
0
0

Grunden för branschsamtalen är en forskarrapport från Umeå Universitet som Mats Lindkvist utfört på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Ett annat skäl är också de olyckor med gasfordon som skett under de senaste 18 månaderna, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) och SFVF med flera kommer att ta fram en process och certifiering för verkstäder, avseende att begränsa brandrisker och explosionsrisker för gasfordon.

– Nu måste vi ta nästa steg i gasbilsfrågan eftersom det inte sker några kontroller vid service eller vid besiktning av gastankar och kringutrustning, säger Bo Ericsson.

SFVF har fått telefonsamtal och mail med bilder som visar rostiga anslutningar till gastankar från oroliga verkstadsägare, -chefer och bilägare. Därför bjuder SFVF in till ett branschsamtal den 30 augusti.

Följande är inbjudna: Arbetsmiljöverket, Transportstyrelsen, Umeå Universitet, Motorbranschens Riksförbund (MRF), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), BIL Sweden (BILS), Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), Bilprovningen, Motormännen, Energigas Sverige, Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR), Swetic och KonveGas.

Målsättningen är att ta fram regler för hur och när kontroller av gastankar och anslutningar systematiskt ska kontrolleras.

– SFVF har påtalat det här problemet redan vid förra gasexplosionen i Linköping. Tyvärr har allt för lite hänt för att motverka att det ska ske en olycka igen. Vi kan inte göra som vi alltid har gjort för då får vi bara det vi alltid har fått, säger Bo Ericsson avslutningsvis.


SFVF och SP utvecklar certifieringsystem för gasfordon

$
0
0

Sveriges Fordonsverkstäders Förening ingår i arbetsgruppen som tillsammans med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, ska utveckla certifieringssystem för verkstäder avseende gasfordon.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (numera del av RISE) och bland andra SFVF kommer att ta fram en process för certifiering med syfte att begränsa brand- och explosionsrisker för gasfordon.

– Det känns väldigt stimulerande och viktigt, speciellt med tanke på de senaste 18 månadernas olyckor med gasfordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

P-märkningen möjliggör för fordonstillverkare, operatörer samt verkstäder att kvalitetssäkra hela sin process för att på så sätt säkerställa att riskerna hålls så låga som det är praktiskt möjligt. Certifieringsreglerna kommer att utvecklas tillsammans med bland annat busstillverkare.

Redan tidigare har SP tagit fram ett kvalitetscertifieringssystem, P-märkning, för släcksystem som monteras i motorrummen på bussar. Metoden ligger till grund för europeisk lagstiftning som träder i kraft 2018. Men redan i dag kräver exempelvis Sydney Buses (Transport for New South Wales, TfNSW) P-märkning av släcksystemen i sin senaste upphandling till cirka 2500 bussar (läs mer här)

– Det är en absolut nödvändighet att vi får med branschen i vårt arbete med att utveckla säkrare gasfordon, säger Fredrik Rosen på SP.

– Det är också sannolikt bara en tidsfråga innan Sverige får tuffare krav på certifiering på både lätta och tunga sidan avseende hantering och kontroll av gasfordon. Därför finns det ingen anledning att vänta, avslutar Bo Ericsson.

 

SFVF tar täten för omvandlingen av fordonsbranschen

$
0
0

9_16_Bo_Ericsson

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, har på bara tre år blivit Nordens största förening för fordonsverkstäder och andra företag med anknytning till fordonsbranschen. Nu laddar föreningen om och dess vd Bo Ericsson kan se tillbaka på en fantastisk utveckling, en satsning på fordonsbranschen som saknar motstycke.

­– Att starta en förening är en utmaning,  säger Bo Ericsson efter att ha drivit SFVF  i tre år. I början räknas man ut hela tiden, en del sa: “Bosse har hamnat i galen tunna, SFVF kommer det inte bli något av eller det är bättre med en stark förening istället för två svaga och så vidare”.

– Det var och är delvis mycket förtal, lögner och andra dumheter men vi lägger vår kraft på att utveckla branschen istället för att göra annat, säger Bosse.

SFVF växte stadigt men i en långsam jämn takt tills några råd i kedjorna tyckte att det var dags att göra som en del återförsäljarföreningar (där det är tvingande att vara med i en förening). Efter en del tänkande och undersökning om vad verkstäderna tycker, beslutade råd efter råd, kedjor och företag som Glaskedjan, Malte Månsson, HRF, First Stop, Vianor och så vidare att ”nu anmäler vi oss till SFVF”.

– Då fick SFVF kritik för att råden beslutat på det sättet, säger Bosse.

Helt plötsligt tog SFVF kommandot och blev Nordens törsta bilbranschförening. I skrivande stund har SFVF passerat 1 885 huvudföretag och har nu över 2 100 verkstäder och bil/husbilshandlare med i SFVF.

– Vår prognos för 2016 visar att vi till årsskiftet kommer passera 2 500 medlemmar och 2017 närma oss 3 000 medlemmar. Nu har alla röster om sammanslagning klingat av, ingen pratar om att vi har hoppat i galen tunna eller annat tramsprat, säger Bo Ericsson.

– Vi ser nu över vår organisation och börjar “ta höjd” för några riktigt stora steg i branschens utveckling. Branschen behöver en rejäl förändring och den tänker vi ta ledningen för fortsättningsvis också. Förbered er för en intensiv och nydanande höst.

Välkommen till en inspirerande dag för alla fordonsverkstäder!

$
0
0

Inspirationsdag

Motor-Magasinet och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) välkomnar alla landets fordonsverkstäder till Inspirationsdagen 100% verkstad. Dagen är kostnadsfri och vänder sig till samtliga verkstäder i branschen, både fria och auktoriserade. Från den lilla verkstaden till leverantörer av däck, reservdelar, verkstadsutrustning och tillbehör.

Under dagen bjuds du på:

  • Intressanta och aktuella föreläsningar som lyfter de viktigaste branschfrågorna
  • Möten med branschens ledande leverantörer som är på plats i utställningen
  • Mingel och nätverkande med kunder och kollegor från branschen
  • Fika och lättare lunch

Ur programmet:

  • Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) har fått allt större betydelse när det gäller att lösa tvister mellan konsumenter och leverantörer till exempel bilägare kontra bilverkstäder/bilhandlare.
  • Godkänd bilverkstad – detta krävs för att få vara med
  • Kommer de fria verkstäderna att stängas ute när den uppkopplade bilen blir en realitet?
  • Hur ska jag klara juridiken i verkstan?
  • Vem ska reparera den självkörande bilen?
  • En av världens bästa dragracingförare satsar på vidareutbildning av fordonselever

Dagens moderator är Bo Ericsson, vd för SFVF som också medverkar i att ta fram ett intressant program tillsammans med Olle Holm, chefredaktör för Motormagasinet.

När: 14 oktober

Var: Solvalla i Stockholm

KOSTNADSFRITT!

Anmäl dig kostnadsfritt här!

SFVF inbjuden till möte med Skatteverket: Personalliggare i bilserviceverksamhet

$
0
0

Skatteverket lämnade i oktober promemorian ”Svartarbete och social dumpning” till Finansdepartementet. I promemorian föreslog Skatteverket att det ska införas krav på personalliggare inom tre nya områden – bilverkstäder, partihandel med livsmedel samt kropps- och skönhetsvård.

Skatteverket har nu fått i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad analys av sitt förslag och att ta fram fullständiga författningsförslag. Uppdraget ska utföras i samverkan med branschorganisationer, personalorganisationer och andra berörda.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening har därför inbjudits till ett möte den 22 augusti. Vid mötet vill Skatteverket gärna ha synpunkter på bland annat följande:

  • Hur ser SFVF på förslaget att införa krav på personalliggare i bilserviceverksamhet?
  • Den närmare avgränsningen av verksamheter som bör omfattas. (Ett utkast till definition finns nedan.)
  • Om regelsystemet behöver utformas på särskilt sätt för bilserviceverksamhet.

Från Skatteverkets sida kommer Conny Svensson, Per Kjellsson, Åse Nevhage och Katarina Fagring att medverka.

Utkast till definition av ”bilserviceverksamhet”:

Begreppet ”bilserviceverksamhet” skulle kunna definieras som ”näringsverksamhet som avser underhåll och reparation av motordrivna fordon”.

Exempel på vad som bör omfattas är bilreparationer, billackering, biltvätt, rekonditionering, hjulskifte och däckservice.

Om det är tveksamt om en viss verksamhet omfattas av begreppet bilserviceverksamhet bör SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning) kunna tjäna som vägledning. Den kod i SNI 2007 som främst är av intresse är 45.2 (”Underhåll och reparation av motorfordon utom motorcyklar”). Tanken är dock inte att SNI-koder ska utgöra ett definitivt urvalskriterium, utan mer tjäna som ett hjälpmedel vid bedömningen av till vilken kategori en verksamhet är att hänföra.

 

SFVF startar sin största rekryteringskampanj någonsin!

$
0
0

Rekrytering

Som ni kanske har läst har det hänt olyckor i sommar som påverkar oss i branschen. Redan i april 2014 försökte SFVF få igång ett arbete när det gäller gas-, vätgas- och elfordon men då var vi för små och ingen lyssnade tyvärr. Tack vare våra medlemmar kan vi nu göra skillnad eftersom SFVF är Nordens största bilbranschförening.

Rekrytering2

Det är med stolthet som vi kan fortsätta tillvarata våra medlemmars intressen. Tack vare vår storlek, i kombination med kreativitet, engagemang från våra medlemmar, stark drivkraft, vilja att förbättra och förändra så kommer vi i höst att ännu en gång skriva historia.

Vårt mål med SFVF är att alla anslutna företag ska spara mer pengar på att vara medlem hos oss än den låga summan vi tar ut i medlemsavgift. Det är viktigt att alla bilbranschföretag ser nyttan med en aktiv förening. Det är också viktigt för oss att medlemspengarna används för att göra medlemsnytta.

Konsumentverkets och Konsument Europas kontakter med konsumenter vittnar om att det finns många problem på marknaden där vi behöver förbättra oss. Även vi som är ledamöter i Allmänna reklamationsnämnden känner till problematiken, speciellt när det gäller försäljning av begagnade bilar. Antal ärenden till nämnden ökar stadigt i takt med att allt fler konsumenter ställer högre krav på de fordon de köper eller reparerar.

Därför kommer branschens parter ihop med Konsumentverket och Konsument Europa träffas den 30 september i år, för att bland annat diskutera varför så få bilhandlare är anslutna till en branschförening.

SFVF är en verkstadsförening och vi arbetar inte direkt med bilhandelsfrågor. Däremot vill vi skapa rätt förutsättningar för våra bilhandlare inom föreningen (i dag ca 180 stycken bil-, husvagns- och husbilshandlare) som sysslar med försäljning av fordon.

Vårt starkaste skäl till medlemskap är juridisk rådgivning vid konflikt med en kund. Vi har bred kunskap kring lagar och regler och vi är idag åtta personer som sitter som ledamöter i ARN. Som juridisk rådgivare har SFVF Ulf Stefansson som är en av landets få jurister specialiserad på just fordonsjuridik. Ulf kommer från Konsumentverket där han var miljö- och fordonsspecialist. Ulf bistår er med rådgivning i både tvister och i förebyggande syfte, så att ni agerar korrekt mot era kunder samt ser över era ärenden om ni skulle bli anmälda till ARN.

SFVF har insett problemen och kan erbjuda branschen avtal som underlättar vid bilförsäljning och när det gäller verkstadskunder. Under sensommaren och hösten kommer Bilvision tillsammans med oss släppa avtal som stödjer branschen i sin verksamhet.

Hos Bilvision får våra medlemmar bra pris på alla avtal och övrig information som är relevant vid bilförsäljning och för verkstäder. Med 2100 medlemmar i ryggen kan SFVF även erbjuda andra bra avtal, som i många fall innebär att ni sparar in medlemsavgiften direkt. Vi har avtal med Teller för kortavgifter, Söderberg & Partner inom försäkring, Visma för ekonomisystem, Visma Advance för kontorsvaror, resor, bränsle etc, Ingrezzo för hjälp med säljstödsbrev, Eneas för el-avtal, Bravura för hjälp vid personalrekrytering med mera. Det här ett steg i vårt arbete att skapa en förändring och förbättring för branschen.

Det kommer således ske fler aktiviteter för att verka för hög kvalitet och trygghet för bilägare och branschen. Ett löfte till 100% är att vi kommer fortsätta att skriva bilbranschhistoria.

Hjälp oss och rekrytera nya medlemmar. Ju större SFVF blir desto mer medlemsnytta kan vi göra eftersom vi blir starkare.

Bättre än så kan det aldrig bli.

Stort intresse för SFVFs branschsamtal om gasfordon

$
0
0

Gasbil

Det är glädjande är att det är ett mycket stort intresse från alla inbjudna för att börja arbeta fram en säker lösning för gasfordon.

– Grunden för branschsamtalen är forskarrapporten från Umeå Universitet som Mats Lindkvist utfört på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Ett annat skäl är också de  olyckor med både gasbilar och gasbussar som skett under de senaste 18 månaderna, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Som vi tidigare berättat, kommer bland andra Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) och SFVF att ta fram en process och certifiering för verkstäder. Detta för att begränsa brand- och explosionsrisker för gasfordon. På kommande möte i Stockholm kommer även Räddningstjänsten i Storgöteborg redovisa vad som har skett och hur Räddningstjänsten arbetar.

– Nu måste vi ta nästa steg i gasbilsfrågan eftersom det inte sker några kontroller vid service eller vid besiktning av gastankar och kringutrustning. I dagsläget finns det ca 50 000 gasfordon på våra gator. I en prognos som vi tagit del av beräknas att det ”rulla ” upp emot 250 000 gasfordon i Sverige 2020. Det är ytterligare ett starkt skäl till att vi driver den här frågan. Redan 2014 såg vi problematiken och försökte få igång ett arbete, men då var ingen branschförening intresserad, säger Bo Ericsson.

– Nu är SFVF så stort att vi kan driva våra egna projekt och det känns bra eftersom en lösning måste ske innan någon förolyckas.

Några stora biltillverkare har börjat tillverka vätgasfordon för att de tror att det är bästa drivmedlet. I dag är det ”bara” 200 bars tryck i tankarna, medan vätgas har 800 bars tryck.

– Det är ytterligare ett skäl för att vi måste och ska finna permanenta kontroller, säger Bo Ericsson.

Till SFVF:s branschsamtal den 30 augusti kommer följande: Arbetsmiljöverket, Transportstyrelsen, Räddningstjänsten i Storgöteborg, Umeå Universitet, Motorbranschens Riksförbund (MRF), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), BIL Sweden (BILS), Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), Bilprovningen, Motormännen, Energigas Sverige, Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR), Swetic och KonveGas.

I Holland lät Räddningstjänsten en buss brinna tills smältsäkringen smälte. Här kan du se konsekvensen av detta!

På Smögen har samma sak skett med en personbil och då brann en häck upp innan Räddningstjänsten hann fram och begränsa skadan.

– Jag vill inte att det ska ske en olycka vare sig på en verkstad, i en tunnel eller någon annanstans. Därför driver vi den här frågan, säger Bo Ericsson avslutningsvis.

Se upp inför en montering av en begagnad reservdel på kundens bil

$
0
0

Bildemonterare

En vanligt förekommande fråga till SFVF är vem som ska stå för de kostnader som drabbar en verkstad som monterar en begagnad reservdel som är defekt.

Till att börja med lämnar verkstaden enligt Verkstadens Reparationsvillkor en garanti till kunden på arbetet inklusive material på 12 månader eller 1 000 mil beroende på vad som först uppnåtts. Att då handla en begagnad del från en bildemonterare som inte erbjuder någon garanti eller vill ta något ansvar för de delar de säljer kan lätt innebära ett back-jobb för verkstaden. Det blir då i många fall verkstaden som får stå hela kostnaden för demontering av den defekta delen samt montering av den nya delen och eventuellt skadestånd åt kunden.

För att undvika detta rekommenderar SFVF verkstäder att i första hand handla begagnade delar av bildemonterare som är anslutna till Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR). Här har SFVF ihop med SBR och MRF förhandlat fram motsvarande garanti enligt reparationsvillkoren som gäller i 12 månader eller upptill 1 000 mil. Garantin (Green Parts-garanti) är utan självrisk och ersätter verkstaden för arbetskostnaden för demontering av defekt del samt montering av ny del. Affärsrisken minimeras därför väsentligt genom att handla av bildemonterare som erbjuder denna garanti istället för genom en oseriös aktör.

Om verkstaden ändå, trots att detta inte är något att rekommendera, väljer att montera en begagnad del som kunden hittat och som inte omfattas av någon garanti bör verkstaden se till att kunden själv inhandlar delen. Verkstaden bör då förklara för kunden på arbetsorder att reparationen anses som provisorisk och att verkstaden inte kan lämna någon garanti på reservdelen. Eventuellt bör verkstaden även skriftligen avråda från reparation om man misstänker att kundens reservdel kanske inte alls fungerar efter en montering. Ges denna information skriftligt till kunden slipper verkstaden ta ansvar för konsekvenserna av den defekta delen enligt reparationsvillkoren.


Motorbranschen sämre hos ARN

$
0
0

ARN

Motormännen riktar skarp kritik till branschen eftersom den som helhet visar en klar försämring hur man hanterar ärenden hos Allmänna Reklamationsnämnden.

”Att inte visa ödmjukhet för de utmaningar branschen står inför kan komma att bita den i foten. Branschen har redan ett uppenbart bekymmer i att konsumenter inte litar på den”, skriver Motormännen i sitt senaste nyhetsbrev.

Så här skriver Motormännen i sitt nyhetsbrev:

“I en skrivelse under våren hävdar Motorbranschens Riksförbund, MRF, att motorbranschen hanterar fällande utslag bättre än föregående år. Det vill säga att de ärenden som getts bifall reglerats enligt ARN:s rekommendation i större utsträckning. Med en procentenhets ”förbättring” som MRF hänvisar till, är det en mycket knapp ökning. Den framgår heller inte av ARN:s egen statistik, som tvärtom anger att följsamheten varit oförändrad jämfört med året innan.

Problemet är att branschen som helhet visar en klar försämring, vilket också blir uppenbart i ARN:s egen statistik. Motorbranschen har helt enkelt svårt att komma överens med konsumenter i reklamationsärenden.

Att inte visa ödmjukhet för de utmaningar branschen står inför kan komma att bita den i foten. Branschen har redan ett uppenbart bekymmer i att konsumenter inte litar på den. Det är tyvärr något som de senaste årens tester, inte minst vårt inslag i Kalla Fakta 2014, tydligt visat på. Att branschen väljer att inte se problemen är tråkigt för de konsumenter som måste reklamera fel och brister i fackmässighet inom bilhandel och verkstad.

Motormännens Riksförbunds genomgång av statistiken visar att bilhandlarna och verkstäderna inte kommer så bra överens med sina kunder som de själva vill ge ett sken av:

Antalet anmälningar inom ”Motor” har ökat i princip samma takt som alla branscher i snitt sett över två år, ungefär åtta procent.

Antalet avgjorda ärenden visar en kraftig ökning med hela 39 procent. Det kan innebära att branschen har svårigheter i att komma överens med sina kunder. Här visar nästan hälften av övriga branscher istället en nedgång med runt en sjättedel. En sådan nedgång innebär enligt ARN att parterna i större utsträckning väljer att göra upp innan ärendet hinner prövas, vilket man menar är positivt då branschen på ett eller annat sätt gått konsumenten till mötes.

Konsumenterna fick rätt i 41 procent av avgjorda ärenden 2015. Två år tidigare var siffran 35 procent. Konsumenterna har alltså rätt oftare än tidigare år. Konsumenterna ställer alltså inte nödvändigtvis högre krav än tidigare år, och det kan trots allt vara svårt att få rätt på grund av den bevisbörda som krävs i nämndens prövning.

Företagen har följt rekommendationerna i 74 procent av ärendena, en högst marginell bättring jämfört med två år tidigare. Ingen förbättring alls sedan fjolåret och fortfarande inte ett bra resultat.

Antalet ärenden där konsumenten fick rätt har också ökat markant. Från 360 ärenden 2013, till hela 605 ärenden 2015. Det innebär en ökning med hela 68 procent.

En jämförelse mellan antalet avgjorda ärenden där konsumenten getts helt eller delvis rätt och antalet avgjorda ärenden, visar att ökningen totalt sett är 21 procent. Räknat per andel anmälningar totalt till ARN blir samma andel 56 procent. En större ökning än någon annan bransch!

Anledningen till att vår syn på ARN:s data skiljer sig så drastiskt är helt enkelt att det går att vara mycket kreativ med statistik. Men att utelämna stora delar och enbart peka på en enstaka aspekt är ofta kontraproduktivt. Samtidigt kan det vara en utmaning att ge en rättvis bild av en större sammanställning. Varför ser statistiken ut som den gör?

Inget av ovanstående kan anses vara positiva budskap för branschen. Att fler och fler konsumenter är missnöjda kan bero på olika saker. Ofta handlar det sannolikt om kommunikation, bristfällig information eller oklarheter som på andra sätt påverkar upplevelsen av köpet av vara eller tjänst. Men det finns även en del oseriösa aktörer på marknaden, och det är något som branschen borde ta tag i. Exempelvis kanske det i förlängningen inte är någon bra idé att sälja vidare de allra billigaste och sämsta inbytesbilarna till en oseriös handlare som lurar sina kunder? Skulle det ha varit bättre att lägga litet mer tid på en utförlig varudeklaration? Och att sedan sälja en bil på vilken anmärkningar från inbytestestet faktiskt också åtgärdats?

Motormännen anser att branschen uppvisar en försämring. Motorbranschen har ett digert arbete framför sig i att förbättra förtroendet hos konsumenterna. En sak är i alla fall säker; Vi kommer även fortsättningsvis att behöva granska och rapportera kring konsumenternas svårigheter inom området. Här är våra medlemmar den mest värdefulla källan vi har. Att ta del av deras utmaningar, och att hjälpa, stötta och ge råd innebär att vi får ett mycket bra underlag för att driva våra frågor inom dessa områden.”

Statistik från http://www.arn.se/om-arn/statistik/ Ändring avser 2013 – 2015

Häng med på utbildningsresan 100% FORDONSUTBILDNING

$
0
0

5_16_Cinderella

SFVF tar ansvar för lärarfortbildning och genomför den 28–29 september 2016 en lärarfortbildning, 100 % FORDONSUTBILDNING, på m/s Cinderella för Yrkeslärare och Skolledare inom Fordons- och transportprogrammet. Utställare och medlemsföretag kommer att medverka. SFVF har engagerat några av Sveriges främsta utbildare i den senaste fordonstekniken.

– SFVF har under två år framgångsrikt samarbetat med regeringsföreträdare, myndigheter och Skolverket för att öka och säkerställa reparationskvaliteten i våra verkstäder. Då är det viktigt att skolan hänger med, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Magnus Carlsson, utbildningsråd på Skolverket, inviger hela utbildningsresan och Magnus kommer dessutom själv att åka med på resan för att kompetensutveckla sig.

– Trevligt och mycket bra tycker jag. Det är bra när den som bestämmer på Skolverket själv sätter sig i skolbänken. Med ord och handling visar Magnus hur viktigt kompetensutvecklingen är, säger Bo Ericsson.

Det som är ovanligt denna gång är all information som lärarna får när det gäller gasfordon. Speciellt med tanke på förra veckans stormöte som SFVF hade i Stockholm med anledning av alla olyckor på sista tiden.

– Fördelen med ett fartyg är att det är gott om plats. Du som vill åka med oavsett om du är lärare eller arbetar på en verkstad, hör av dig till mig direkt. Anmälningstiden har gått ut men det går alltid att göra undantag, säger Bo Ericsson.

Utställare

Då vi arrangerar 100 % FORDONSUTBILDNING för 400 personer på konferensavdelningen, kan vi också erbjuda 14–18 stycken utställare en monterplats på ca 2 x 1 meter efter väggen i ett av konferensrummen. Takhöjd max 2 meter. För utställare ingår ett konferensbord och 220 v uttag. Bakom bordet finns plats för två roll-ups eller vepor. Du ansvarar själv för att materialet är flamsäkert.

Som utställare har du två alternativ att transportera ditt material ombord:

Alt 1: Det vi rekommenderar är att du bokar en bilplats på däck och därifrån transporterar materialet i hissarna till konferensavdelningen.

Alt 2: Du måste transportera ditt material på en pirra eller motsvarande genom terminalen vid både ombordstigning och avstigning. Kryssa för på anmälningsblanketten vad du väljer.

Alla deltagarna kommer att beredas tid för att besöka utställningen som också hålls öppen under pausar och måltider etc.

 

Tider 100 % FORDONSUTBILDNING

28 september

Kl 14.30-16.00. Uthämtning av biljetter i Vikingterminalen, separata diskar.

Kl 16.00 Ombordstigning

Kl 16.30 Inledning i Etagé

Kl 18.00 Båten avgår från Stockholm till Mariehamn

29 september

Kl 15.15, båten anländer till Stockholm

 

Utbildningsområden

  • Verkstadsjuridik
  • Gasbilar
  • Elbilar
  • Systematisk felsökning
  • Godkänd Bilverkstad
  • Workshops mellan skolor
  • Dieselkunskap
  • Glasteknik
  • Däckutveckling och maskiner
  • Leverantörsmässa

 

Konferenskostnad och hyttval

B insideshytt 2-4 personer                    2 100 kr

B insideshytt singel                               3 400 kr

A utsideshytt 2-4 personer                    2 600 kr

A utsideshytt singel                               3 700 kr

Monterplats i konferensen                    4 000 kr

Parkering ombord                                     130 kr

I kostnaden ingår:

  • Kaffe och smörgås i Etagé
  • Vikingbuffé med dryck och kaffe
  • Viking buffé frukost
  • Viking buffé lunch inkl dryck och kaffe
  • Kaffe och frukt på konferensavdelningen

Vikingline har tyvärr begränsat antalet singelhytter till 20 procent av vår bokning.

Då hytter och monterplatser är begränsade gäller ”först till kvarn”.

Blir det platser över kommer SFVF:s medlemmar i första hand bjudas in.

 

Bokning

Fyll i anmälningsblanketten från Inbjudan och mejla den till grupp@bjorcks.se

En bindande bokningsbekräftelse med delfaktura på 1 000 kr utskickas snarast efter bokning.

Då resan sker på internationellt vatten är kostnaden momsbefriad.

Senaste datum för anmälan 20 augusti.

Bokningsfrågor, kontakta Sara 08-550 19 215, grupp@bjorcks.se

OBS DELTAGARE SOM BOKAR INNAN 15 JUNI ERHÅLLER EN FÖRMÅNSCHECK, VÄRDE 50 KR.

 

Frågor

Teknikinnehåll i 100 % FORDONSTEKNIK, kontakta Bo Ericsson vd SFVF, 08-519 475 11.

Övrigt, kontakta Benny Wallin, projektledare, 0730-801 777

 

Välkomna till årets största satsning för fordonslärare – 100 % FORDONSUTBILDNING

 

Anmälningsblankett SFVF utbildningsresa

Tung aktör blir stödmedlem i SFVF

$
0
0

Europart

Europas ledande återförsäljare av reserv- och tillbehörsdelar för lastbilar, transportbilar, bussar, släpvagnar och specialfordon – Europart – blir stödmedlem i Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

– När en aktör av Europarts kaliber väljer att gå in som stödmedlem och rekommenderar sin verkstadskunder att ansluta sig till Nordens största verkstadsförening, är det ytterligare ett kvitto på att vårt sätt att arbeta är det rätta, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Europart rekommenderar sina verkstadskunder att ansluta sig till SFVF. Detta för att få ta del av kompetensen, utbildningar, juridiska kunskaper, förmåner och ta del av de branschvillkor som initieras av branschen.

– Vi kommer verka för att våra kunder kommer ansluta sig och vara med och lyfta vår bransch, säger Mikael Bornandersson, vd Europart Sverige.

– SFVF arbetar och driver verkstadsfrågor. Ännu en gång är det bekräftat att branschen har ett behov av en verkstadsförening som arbetar till 100 % med verkstadsfrågor. Det känns mycket glädjande att få ett kvitto på att SFVF arbetar med rätt frågor för sina medlemmar, säger Bo Ericsson

– Våra kunder ska känna sig trygga med valet av Europart. För att få verka under Europarts varumärke ställs höga krav på kvalitet och servicegrad och det löpande kvalitetsarbete som sker i Europart. Därför känns det naturligt att rekommendera våra verkstadskunder att ansluta sig till SFVF, säger Mikael Bornandersson, vd Europart Sverige.

När avundsjukan får ett ansikte

$
0
0

Business man pulling and bond tied with rope concept isolated on white background in studio

Redan 2009 ville alla  kedjor via Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) ansluta sig till MRF (Motorbranschens Riksförbund). Efter att ha ställt frågan ända till 2012, men inte fått något svar, kände sig SBF tvingade att starta Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Skälet till att SBF:s medlemmar var angelägna om att ansluta verkstäder var att någon måste tillvarata verkstädernas rättigheter.

När SFVF startades fanns det inga pengar avsatta för att starta en ny verkstadsförening. Därför var starten och rekryteringen långsam fram till för 12 månader sedan. Då hade SFVF 800 medlemmar och tillströmningen var god men långsam.

Nu har det vänt och tyvärr får det trista konsekvenser. I stället för att göra bra saker för branschen ägnar konkurrentorgansationen tid och pengar på att misskreditera en nystartad förening som man själv är vållande till dess födelse. Någon måste ha otur med tänket!

Startskottet i det som skedde sen var att Bosch-rådet kollektivt ville ansluta alla verkstäder för verkstadens bästa. Kedjeråd efter kedjeråd ansåg också att det bästa är om verkstäder är anslutna till en verkstadsförening i branschen.

I dag är SFVF nordens största verkstadsförening med sina 1 885 huvudföretag och många andra föreningar. Det är med största glädje när så många ser nyttan som SFVF gör. Det har inneburit att First Stop-kedjan, Glaskedjan, Malte Månsson, HRF:s medlemmar och en lång rad andra också har sett nyttan med att vara med i SFVF.

Att många kedjor och verkstäder har valt SFVF framför andra organisationer tyder på att SFVF gör många bra saker för sina medlemmar. Det är alltså inte branschorganisationerna som styr över vilka som ska vara medlemmar. Med detta sagt får vi inte glömma att det trots allt är medlemmarna själva som avgör vad som är bäst för branschen.

För branschens bästa, borde detta rimligtvis innebära att så många verkstäder som möjligt är anslutna till en seriös branschorganisation. Oavsett vem det nu må vara.

Personalliggare för verkstäder ska stoppa svartjobb

$
0
0

Personalliggare

Ett viktigt inslag för att komma åt svartjobb i verkstadsbranschen är införande av så kallade personalliggare där uppgifter om de som arbetar i verkstaden ska finnas. Skatteverket har tagit fram ett förslag som nu diskuteras. Skatteverket ska lämna ifrån sig ett färdigt förslag först i april 2017 och efter det väntar ett förslag på proposition som ska röstas igenom i Riksdagen.

SFVF var tillsammans med övriga branschen inbjudna av Skatteverket för att diskutera personalliggare för fordonsverkstäder, ett av tre nya områden där regeringen har som plan att införa detta. Ulf Stefansson, jurist på SFVF, deltog i mötet på Skatteverket och fick veta en hel del av betydelse för branschen.

Vilka nyheter presenterades vid mötet?

– Enligt verket finns det inga planer på att införa krav på elektronisk personalliggare motsvarande det som finns inom byggbranschen utan Skatteverkets bok i pappersform kan kostnadsfritt användas. Däremot finns det inga hinder för verkstäder som själva önska implementera en elektronisk variant i sitt befintliga system, säger Ulf Stefansson.

Vilka verksamheter omfattas?

– Det är i nuläget inte klart utan det som omnämns i förslaget är “verkstäder som reparerar och underhåller fordon”. Skatteverket önskar få in förslag från branschen på exempel kring vad för verksamheter som kan tänkas omfattas.

Vad är syftet från regeringens sida med förslaget?

– Man önskar få kontroll på branschen och misstänker att det förekommer en del svart arbetskraft. Från Skatteverkets sida beskrivs detta som en slags fiskal lagstiftning vars syfte är att få verkstäder att betala skatt samtidigt som arbetstagaren ges ett kollektivt skydd. Främsta målet är alltså inte att utdöma straff utan hellre “fria än att fälla” enligt myndigheten. Man inför så kallade fastställda sanktionsavgifter. Om personalliggare helt saknas kan det dock bli dyrt för verkstaden, upp mot 12.500 kr.

Vad har Skatteverket då för plan för att komma åt “svarta verkstäder” som inte finns på papperet?

– Svaret från dem är att de har en så kallad myndighetssamordning och de kommer inte att göra kontroller helt och hållet baserat på SNI-koder utan utifrån vad det faktiskt förekommer för verksamheter ute i samhället. Kontroller kommer ske oannonserade, något som bara är möjligt att göra om det finns krav på personalliggare eller kassaregister. Förslaget låter bra i teorin men det återstår att se hur det faller ut i praktiken. SFVF uppmanar att på egen hand anmäla misstanke om skattefusk via Skatteverkets webbplats.

Vad innebär personalliggare i praktiken och när beräknas lagen träda i kraft?

– Det innebär främst krav på löpande redovisning som sker månadsvis. Den anställde ska ha ett bokfört nummer, namn samt daglig redovisning av när den anställde börjat och slutat sitt arbetspass. Registreringen kan göras av vem som helst på företaget enligt Skatteverket, säger Ulf Stefansson.

Viewing all 431 articles
Browse latest View live