För ungefär två veckor sedan släppte Konsumentverket sin Konsumentrapport. Innehållet i den ligger delvis till grund för Godkänd Bilverkstad (GBV). SFVF:s jurist Ulf Stefansson och Bo Ericsson kommer var för sig eller växelvis att föreläsa på många förbokade konferenser och möten för att informera branschen om vad SFVF gör, läget kring Konsumentrapporten och GBV.
– När förändringens vindar blåser, bygger några vindskydd medan andra bygger vindkraftverk. Många av dessa förändringar ligger till grund för konflikter eftersom vi ofta brister i kommunikation med kunden. Därför startar Sveriges Fordonsverkstäders Förening den största informationsresan som gjorts sen starten av föreningen, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.
SFVF kommer före semestern att träffa cirka 1 000 anmälda chefer och medarbetare där verkstadsfrågor utifrån kvalitet och kundnöjdhet kommer ligga i fokus till 100%.
Frågorna som tas upp på informationsresan ”SFVF on Tour”, kommer också att hamna i fokus på Inspirationsdagen 100% verkstad som Motor-Magasinet arrangerar på Solvalla 14 oktober tillsammans med SFVF.
– Om inte SFVF haft 2 000 medlemsverkstäder hade bilden sett betydligt dystrare ut. Då hade en för liten del av branschen inledningsvis ställt sig bakom GBV, vilket skulle få helt andra konsekvenser, säger Ulf Stefansson.
Här är ett axplock ur Konsumentrapporten 2016.
De vanligaste felen som görs på verkstäder, enligt konsumentrapporten, är följande.
Rapporten från Konsumentverket ger också ”plus i kanten” eftersom branschen agerar med följande.
– Med anledning av myndigheters kännedom om var förbättringsområdena är på serviceverkstäder, önskar jag att vi kunde införa samma branschstandard på skadeverkstäderna, säger Bo Ericsson.
Trafikförsäkringsföreningen (TFF) beskrev kvaliteten på skadeverkstäderna och det framkom att 42 procent hade brister i någon form.
– Om vi införde GBV på skadesidan skulle vi snabbt kunna få en gemensam branschstandard som både konsumentorganisationer och myndigheter ställer sig bakom. Då skulle Sverige framstå som ett skolexempel inom EU där myndigheter och branschen ”krokar arm” för att förbättra för konsumenterna. Skadebranschen påverkas också kraftigt av de förändringar som sker. Det är mängder av teknik som de måste kunna hantera, nya material kommer löpande och också nya arbetsskrivningar.
– Även här sker det snabbt förändringar och förbättringar. Ett tydligt exempel på det är samarbetet mellan Volvo och Thatcham, där den sistnämnde har tagit fram reparationsanvisningarna till nya XC 90. Thatcham tar fram reparationsmetoder till många tillverkare och ibland på uppdrag av försäkringsbolag. Det är anmärkningsvärt att dessa anvisningar är bra när man har fått uppdraget från en tillverkare och undermåliga när Thatcham tar fram dem på eget bevåg.
SFVF:s jurist Ulf Stefansson fyller i:
– Reparationen måste ha ett varaktigt resultat.
Men då uppstår det många frågor enligt Bo Ericsson:
– Varför skulle det inte ge ett varaktigt resultat? Har det någon betydelse vem som beställt uppdraget? Tillverkare tar i dag ofta fram reparationsanvisningar i labbmiljö – är de bättre än de som tas fram i skarp miljö med krockprov? Thatcham gör fullskaliga krockprov till EURO ENCAP – tror någon att de är sämre då? Tror någon att Volvo, som bland annat har den högsta och bästa krocksäkerheten bland biltillverkare, skulle lägga sitt förtroende hos ett företag som inte uppfyllde Volvo höga krav?
Bo Ericsson tycker att det är dags att skadeverkstäder (läs SFVF) tar kommandot i skadefrågan.
– Vad tycker du som äger eller är en chef på en skadeverkstad? Det kan inte vara rätt att tillverkare, marknadsavdelningar och betalaren styr hela skadeaffären från den första till sista kronan. Den här förändringsresan måste börja nu, sen är det för sent, hör av dig till oss om du vill vara med, säger Bo Ericsson.
– En sak kan ni vara 100% säkra på: ni kommer höra mer om detta från SFVF, säger Bo Ericsson avslutningsvis.