Quantcast
Channel: SFVF Nyheter - SFVF | Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Viewing all 431 articles
Browse latest View live

SFVF och EcoTech i avtal om smart lagbevakning för verkstäder

$
0
0

Ecotech

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och Economic Technology International AB har tecknat avtal gällande applikation för lagbevakning och dokumenthantering.

– Det är orimligt att man som företagare ska känna till alla lagändringar inom verkstadens verksamhetsområde. Tillsammans med funktionen för lagefterlevnad kan man på ett enkelt och effektivt sätt kontrollera att det som företaget berörs av uppfylls, säger Bo Ericsson på SFVF.

I EcoTechs applikation ”EcoVakten” finns en tidsbesparande bevakning över alla lagar som berör svenska bilverkstäder. I applikationen lägger företaget in alla rutiner och dokument som den anställde behöver ha tillgång till för att följa företagets anvisningar. Detta innebär att företaget sparar mycket tid, samtidigt som verkstaden på ett enkelt sätt får ut information till den anställde.

Att som verkstad samla alla styrande dokument, exempelvis rutiner, Godkänd Bilverkstad, ISO9001 etc., och samtidigt kunna följa upp att personalen tagit del av dokumenten, gör att man sparar tid samt att allt hamnar i ett enda system. Ett smart stöd för att få ordning på kraven i t.ex. ISO 9001/14001 finns inbyggt. Under hösten kommer även Godkänd Bilverkstad att läggas in.

Applikationen skapar möjlighet till ett smart tidsbesparande system som ökar effektivitet och som i sin tur ger en ökad lönsamhet.

– Genom att använda smarta hjälpmedel blir det lättare och enklare med att leva upp till olika krav som sätts på verkstäderna. När Godkänd Bilverkstad (GBV) lanseras kommer kraven att tydliggöras och vi vill göra vad vi kan för att våra medlemmar ska ha det lite bättre. Att arbeta med GBV kostar tid, att inte ha bra system kostar ännu mer pengar, säger Bo Ericsson.


Utbildning viktigt vid användande av lyftanordningar

$
0
0

SFVF får många frågor om det stämmer att det fordras en dokumenterad utbildning generellt för att använda lyftanordningar. Svaret på den frågan är ja.

Utöver det fordras även ett skriftligt tillstånd av arbetsgivaren där denne beskriver vilken/vilka lyftanordningar den anställde får använda. En vanlig missuppfattning är att man ska kunna manövrera lyften – det kan de flesta redan. Det handlar om att man ska känna till reglerna för användning samt ha praktiska kunskaper om användning, skötsel och tillsyn på sin/sina lyftar. Det som står i instruktionsboken.

När vår samarbetspartner Dekra hade kurser för fordonstekniker nyligen, framkom det att det inte fanns någon som tog ansvar för att skötsel och tillsyn verkligen gjordes, ingen tog om hand om besiktningar, personalen som använder lyftarna gjorde inte daglig tillsyn för man ansåg att man inte hade tillräcklig kunskap, alltså en bra grund till problem.

En annan viktig fråga som väcktes var lasten, det vill säga fordonen. Man hade lite koll på vikten på fordonen man lyfte, speciellt små skåpbilar med last i skåpet. Många fordonslyftar kräver symmetrisk lastfördelning vilket man inte får med fullastat skåp. Kort sagt – det är bra med utbildning, framförallt på lite större verkstäder.

Nedan finns Arbetsmiljöverkets föreskrift för användning av lyftanordningar samt exempel på körtillstånd och här hittar du andra bra blanketter och broschyrer. I Arbetsmiljöverkets föreskrift finns kunskapskraven beskrivna i §29. Ni som är medlemmar, glöm inte att uppge att ni är med i SFVF så ni får rabatterat pris. Självklart kan Dekra erbjuda utbildning som täcker upp dessa krav.

Arbetsmiljöverkets föreskrift för användning av lyftanordningar

Körtillstand för lyftanordning

Körtillstand – arbetsutrustning formulär

För mer information, kontakta:

Tomas Kolkind, Section Manager Dekra Industrial AB, 010–455 11 73

Skräckscenario om en gasbil börjar brinna

$
0
0

Varje natt brinner bilar runt om i Sverige, på gator, p-platser och i garage. Räddningstjänst, polis och i bland allmänhet gör sitt bästa för att släcka bränderna. Men vad ingen tänkt på är att snart är det en gasbil som brinner och då är katastrofen nära.

– Det är ett skräckscenario. Vi har drygt 50 000 gasbilar i landet och sätter man eld på en sådan kan det bli riktigt stora problem. Har man tänt eld på en gasbil dröjer det inte länge förrän smältsäkringen smälter (110 gr Celsius) och en låga som kan bli uppemot sju meter lång blåser ut. Det som kan vara ännu värre är att man bekämpar branden och därmed kyler smältsäkringen, då kan gastanken explodera istället. De som kommit för att släcka kan ju initialt inte se att det är en gasbil som brinner. Men de utsätter sig för en oerhört stor fara om de står i närheten av en sådan bil, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och aktiv i arbetet med gasbilar och säkerhet, frågor som aktualiserats efter en rad allvarliga olyckor med gasbilar.

Bilbränder, där någon medvetet satt eld på fordonet, har ökat mycket kraftigt på senare år och förekommer över hela landet. Sociala myndigheter, skolor med flera gör sitt bäst för att få ungdomarna, för det rör sig oftast om ungdomar som tänder på, att ta sitt förnuft till fånga och sluta med bränderna.

– Jag är väl medveten om att det här är ett samhällsproblem som är svårt att vända. Men med tanke på vad konsekvenserna kan bli, är det bara att hoppas att polis, räddningstjänst och andra är medvetna om att en brinnande bil kan vara en bomb som kan orsaka mycket stora skador. Samtidigt vet jag att MSB samordnar olika aktiviteter för att informera alla som berörs, säger Bo Ericsson.

Ericsson och SFVF arrangerade för någon månad sedan ett branschmöte där ett 20-tal deltagare från organisationer, myndigheter och institutioner fanns på plats för att diskutera gasfordon och säkerhet.

– Det kändes mycket bra att vi kunde genomföra ett första branschmöte om gasfordon och säkerhet. Mötet visade på vilka behov det finns för att ta itu med de här frågorna som hittills hamnat ”mellan stolarna”. Jag hoppas för all inblandades skull att vi ska kunna lösa de problem som finns, avslutar säger Bo Ericsson.

SFVF tar grepp på den självkörande bilen

$
0
0

Steering wheel

Om bara något eller några år kommer vi att ha självkörande bilar, något som kommer att förändra både bilägande, transporter, informationsutbyte och inte minst verkstädernas situation. Vem ska egentligen reparera den självkörande bilen? Ett tekniskt mycket avancerat fordon som kommer att ställa nya krav på verkstäderna, både när det gäller kompetens och utrustning.

– Det här ligger så nära i tiden, utvecklingen går supersnabbt och därför drar SFVF nu igång en faktainsamling och ett kompetensbyggande som ska göra SFVF:s medlemsverkstäder väl rustade när de självkörande bilarna börjar rulla, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

– Vi siktar på att löpande kunna informera våra medlemmar om de tekniska och praktiska nyheter som dyker upp. Vi räknar med att senast till Inspirationsdagen 100% Verkstad den 6 oktober nästa år ska vi kunna ha en manual framme som våra medlemsverkstäder ska kunna använda, säger Ericsson.

Nyligen gick regeringens särskilde utredare för självkörande fordon, generaldirektör Jonas Bjelfvenstam, ut och uppmanade regering och myndigheter att redan nu börja förbereda Sverige för de självkörande fordonen. Det handlar ju om stora förändringar ibland annat infrastrukturen.

– Helt klart måste vi redan nu förbereda oss på den radikala förändring som de självkörande fordonen kommer att innebära. Det finns fortfarande en rad frågor som hänger i luften och som måste lösas. Det handlar om allt från vilket informationsutbyte som ska tillåtas i den uppkopplade bilen till hur man ska kunna hindra att eftermarknaden blir överkörd av biltillverkarna, säger Ericsson.

För eftermarknaden slåss redan idag branschföreningar i Europa för att behålla den fria eftermarknadens rätt att reparera även nya fordon.  Det finns motstående intressen mellan olika företag (och konsumenter) när det gäller informationsutbyte och fordon. Det handlar om vem som ska ha tillgång till information på den viktiga eftermarknaden. Ska till exempel en konsument fritt kunna välja tjänsteleverantör eller är det något som fordonstillverkaren ska bestämma över? För den fria eftermarknaden är svaret givet, alla ska ha rätt till teknisk information.

– Förutom alla de frågor som direkt berör fordonsbranschens eftermarknad, handlar ju införandet av självkörande fordon om en rad viktiga frågor som integritet, hur ska man undvika att ett fordon blir hackat, vem ska man dela information med och mycket mer. SFVF följer utvecklingen noga och vi ska se till att våra medlemsverkstäder känner att de är välinformerade inför att de självkörande fordonen börjar rulla på vägarna, säger Bo Ericsson.

SFVF startar arbetsgivarföreningen Verkstadsföretagarna

$
0
0

Bo Ericsson

Det finns flera skäl till att vi nu startar en arbetsgivarorganisation. Om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort, kommer vi bara att få det vi alltid har fått. Det räckte inte för tio år sedan och det räcker inte i dag heller.

När vi läser Skolverkets statistik över sökande till gymnasieskolan (daterat 2016-11-01) innehåller den tyvärr en dyster statistik vad gäller sökanden till Fordons- och transportprogrammet (FT).

Ungdomskullarna växer och det borde gett oss fler sökanden, men så är inte fallet. Vi i motorbranschen har ett krav från regeringen att öka reparationskvaliteten på de arbeten som vi utför, men vem ska reparera fordonen i framtiden? Vi kan konstatera att FT fått en bottennotering vad gäller antal behöriga (65 procent) och antagna förstahandssökande (57 procent). Att jämföra med El- och energiprogrammet som hade 86 respektive 69 procent.

När jag drog igång SFVF besökta jag en arbetsgivarorganisation för branschen eftersom jag brinner för bland annat skolfrågor. Under många år har jag träffat lärare, studie- och yrkesvägledare och kommunalpolitiker. Jag har suttit i skolors program och regionala programråd och sett och hört förändringen. Därför kändes det naturligt att fortsätta göra allt för att hjälpa till i den mån vi som en liten branschorganisation med 300 medlemmar kunde.

Jag blev då totalt nonchalerad och det fanns ingen tendens till att man ville samarbeta med oss, vilket irriterade mig. Jag frågade då: ”hur ska ni ställa er till SFVF när vi har 2 000 medlemmar?” Även det viftade man bort, eftersom det lät för otroligt att SFVF skulle bli största fordonsbranschen i Norden.

För en tid sedan ringde min telefon och en medlem säger:

”Bosse, vi har betalt 117 000 kronor per år i fyra år för att vara med i en arbetsgivarorganisation. Det betyder att vi har betalt 156 000 kr per telefonsamtal för vi har bara ringt dem tre gånger. Kan inte du göra något åt det här?”

SFVF får allt fler arbetsgivarfrågor, men det ligger inte i vårt uppdrag. Att det finns ett stort behov av juridisk hjälp bland våra medlemmar framkom allt tydligare. Fram till i dag har det inte funnits något alternativ för verkstäder, men nu ändrar vi på det.

Nu är SFVF Nordens största fordonsbranschförening och det är dags att ta ett större ansvar. Verkstadsföretagarna övertar SFVF:s roll i nationella programrådet, vi kommer utbilda lärare på tre orter med start 2017 och vi har nyligen avslutat en utbildningsresa för lärare och så vidare. Verkstadsföretagarna kommer att fortsätta arbeta aktivt för att förbättra för lärare och därmed för våra fordonsverkstäder.

Under många år har vi sagt att vi måste förbättra statusen för bilbranschen, men för lite händer. I dag är bilmekandet i allt större grad utbytt till en tekniker, men alltför få har förstått det. När föräldrar får höra att deras barn ska börja arbeta på en bilverkstad, utbrister man ofta: ”Du som är så begåvad, ska du bli mekaniker?” Det är få föräldrar som har förstått är att yrket har förändrats markant. Den här förändringen är inte ny för mig eftersom den har pågått i 20 år. Alldeles för lite har gjorts för att förändra synsättet på fordonsbranschen och nu kommer Verkstadsföretagarna göra något för att få upp statusen.

Vi på Verkstadsföretagarna vet hur det är att arbeta på en verkstad för fordon och det anser vi är en styrka. Att vi dessutom kommer sänka medlemsavgiften mellan 30–50 procent beroende på antalet anställda på företaget gör väl inget?

”Mer pang för pengarna”, av branschen och för branschen, det är 200% verkstad.

Tänk på att ni måste säga upp ert avtal före 31 december om ni är anslutna till en arbetsgivarförening. Det är vanligt att man har sex månaders uppsägningstid nämligen. Tänk också på att det måste göras skriftligen, via brev eller e-post.

Det är väldigt glädjande att vi hann knappt släppa nyheten innan följande företag visat intresse att ansluta sig:

  • TKBM
  • BO:s bilservice
  • BDS Sverige kedjan
  • Mia bil och däck
  • Göteborgs Bilskadecenter Magno
  • Lennstring Bilservice
  • Zackrissons bilservice
  • Automästarna
  • Meckasin Auto AB
  • Lindesbergs Bilskadecenter AB
  • JSK Autocenter
  • Beckers Bilverkstad
  • Bosch Car Service kedjan
  • Bilmekano
  • Battsam
  • Exclusive Cars

Verkstadsföretagens säger varmt välkommen till 200% branschförening. Vårt mål är inte att vara störst – vårt mål är att vara bästa arbetsgivarföreningen för branschen!

Bo Ericsson, vd SFVF

Så kan du få el till halva priset i vinter

$
0
0

15_16_elavtal

Tkbm-bil och Thomas Kümmerling förväntar sig att få elen i vinter för halva marknadspriset. Tkbm-bil var en av de första SFVF-medlemmarna som ingick ett avtal med Eneas Services AB.

– Det fungerar precis som utlovat, säger Kümmerling.

Många SFVF-medlemmar har i år valt att ta del av avtalet som är framförhandlat med Eneas Services gällande tjänsten Samköp av el. De flesta kunderna har under vintern ett maximalt elpris på 23,9 öre/kWh – och detta i en period där priserna förväntas att bli det dubbla.

Efter flera år med rörliga elpriser fick Thomas Kümmerling på Tkbm-bil rekommendationer från flera håll om att det är rörligt elpris som gäller. Eneas budskap är att goda inköp från sommaren ger en unik möjlighet att säkra låga elpriser i de mest kritiska perioderna.

Eneas är ingen elleverantör, men tar hand om elinköpen för 13 000 företag.

– Vi förhandlar med leverantörerna samtidigt som vi jobbar med att hitta rätt inköpsstrategi, förklarar Reidar Nervik, direktör för elhandeln hos Eneas.

Reidar förklarar att företaget har lyckats bra med årets strategi. Inköpen gjordes under sommaren och hösten och kunderna blev därför säkrade under rätt period mot de höga priser som är förväntad under vintern. Det förväntade snittpriset under första kvartalet 2017 har sedan mitten av september till början av november stigit med nästan 65 %.

– Detta betyder att de rörliga priserna med ett normalt vinterväder blir minst 50 öre/kWh högre i januari och februari. Jag blir inte överraskad om det blir ännu dyrare, säger Nervik.

Det Thomas Kümmerling gillar bäst med Eneas är att de sätter ett pristak och inte använder sig av fasta priser.

– Det betyder att mitt pris blir lägre om priserna i marknaden sjunker under vintern. Jag är garanterad att priset är låst vid en prisuppgång, säger Thomas.

Eneas har ett långsiktigt perspektiv på elhandeln och vill erbjuda fler SFVF-medlemmar hjälp under vintern. Reidar Nervik menar att det viktigaste är att man får en engagerad partner som har kompetensen och en plan för att kunna utnyttja möjligheterna i marknaden.

– Erfarenheten visar att det optimala är att agera när man kan utnyttja ett bra tillfälle och undvika att bli tvingad att köpa när man inte längre klarar av högre kostnader. Det är viktigt att ha någon som håller koll på utvecklingen, säger Reidar Nervik.

Kort om avtalet med Eneas:

Eneas tar hand om valen och beställningar i elmarknaden för ditt företag. Genom att slå fast ett garanterat pristak har ni en säkerhet för att era elkostnader inte sticker iväg, samtidigt som Eneas jobbar aktivt för att göra bästa möjliga inköp i marknaden. Som medlem i SFVF-medlem får ni minst 30 procent på arvodet till Eneas.

För att ta del av Eneas tjänst ”Samköp av el ” behöver ni signera ett avtal samt fullmakt. Detta kan göras antingen skriftligen eller elektroniskt. Med fullmakten tar Eneas hand om allt det praktiska med er(a) nuvarande leverantör(er). Det genomförs en noggrann kontroll av bindningstid i ert nuvarande avtal, och Eneas övertar leveransen först efter att bindningstiden löpt ut.

Har du frågor runt tjänsten, marknaden eller vill prata med en rådgivare, kontakta Eneas på 063–77 03 07.

SERMI – så är tanken att det ska fungera

$
0
0

Enligt definitionen i Euro 5/6-föreskrifterna ska fordonstillverkarna tillhandahålla obegränsad och standardiserad tillgång till reparations- och underhållsinformation, RMI, till oberoende aktörer (fristående verkstäder).

För att få tillgång till ett fordons säkerhetsfunktioner har särskilda bestämmelser fastställts.

Lagstiftningen föreskriver att tillgång till säkerhetsrelaterad RMI ska göras tillgänglig för oberoende aktörer, men i skydd i form av säkerhetsstandarder och säkerhetscertifikat samt under förutsättning att oberoende aktörer är godkända för detta ändamål utifrån särskilda krav.

Detta var anledningen till att “EU-forum om tillgång till fordonsinformation” fastställdes i enlighet med artikel 13 (10) i förordning (EG) nr 692/2008. Syftet var att utarbeta ett gemensamt europeiskt och harmoniserat ackrediteringssystem och processarkitektur för att hjälpa oberoende aktörer att serva och reparera fordon på ett säkert sätt, i synnerhet vad gäller säkerhetsfunktionerna i fordonet, exempelvis mjukvaruuppdateringar.

Det etablerade EU-forumet utfärdade i oktober 2009 en rapport som beskriver hela processen kring tillgången av säkerhetsrelaterad RMI. Baserat på denna rapport har SERMI utvecklat ett nytt system för validering efter ett förslag från European co-operation for Accreditation, EA.

Processen – hur fungerar det?

Oberoende verkstäder och anställda kommer att behöva en hårdvarunyckel till ett elektroniskt skyddat certifikat som ger denne tillstånd när fordonstillverkarens webbplats öppnas. Den anställde kommer således endast att tillåtas åtkomst till säkerhetsrelaterad RMI om verkstaden också har godkänts.

Den oberoende aktören (The Independent Operator, IO) som önskar bedriva säkerhetsrelaterat arbete på fordon kommer efter en bedömning av CAB att uppfylla detta. Med CAB menas det kontrollorgan som är godkänd av myndighet att få utfärda detta. CAB kommer i sin tur att ackrediteras och bedömas av nationella ackrediteringsorganet SWEDAC.

CAB kommer därefter att utfärda ett godkännande för verkstäder och tillstånd för enskilda anställda.

Efter att anmälan gjorts av den oberoende aktören kommer ett så kallat Trust Center, TC, att utfärda hårdvara och certifikat som ska fördelas av CAB till den oberoende aktören som blir godkänd.

– SFVF kommer tillsammans med Training Partner att bli ett Trust Center. Vi vill med detta säkerställa att verkstäderna får tillgång till allt som behövs för bilreparationer till ett konkurrens kraftigt pris, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

När registreringen är klar, kommer den enskilde medarbetaren på verkstaden kunna komma åt säkerhetsrelaterad information, exempelvis säkerhetsrelaterade mjukvaruuppdateringar, från varje fordonstillverkare med ett enda certifikat. Flera certifikat från varje enskild fordonstillverkare kommer inte finnas som krav. Verkstadens certifiering samt tillstånd för den enskilde anställde gäller för en period av 36 månader, med reservation för återkallelse genom felaktig användning.

European co-operation for Accreditation, EA, har nyligen godkänt att ett kontrollorgan som verkar inom kontrollordningen SERMI, kan ackrediteras enligt ISO/IEC 17020 för att visa sin kompetens för uppgiften att godkänna verkstäder. SWEDAC har som nationellt ackrediteringsorgan medverkat i utvärderingen och godkännandet av SERMI som nytt ackrediteringsområde inom EA.

Enligt SWEDAC ligger de långt fram i införandet av SERMI som kontrollordning under ackreditering. Kontrollorgan som vill ansöka om ackreditering för SERMI hos Swedac ska kunna få sin ansökan behandlad med relativt kort varsel.

SWEDAC:s roll som ackrediteringsorgan är dock bara en pusselbit i ett helt godkännandesystem. Fristående verkstäder behöver därför förbereda sig och kunna visa att de uppfyller kraven i SERMI:s dokument. Organisationer som vill verka som kontrollorgan i systemet behöver också förbereda sig och i samband med ansökan om ackreditering hos SWEDAC kunna visa att även de uppfyller SERMI:s krav. SERMI i sin tur behöver först göra sin upphandling av ett Trust Center, som sedan ska tas i drift och börja testa sina system. En ackrediteringsprocess skulle tidigast kunna påbörjas när ett Trust Center är i drift och en testmiljö igång.

Det behövs därför någon eller några organisationer i Sverige som är intresserade att ackreditera sig som kontrollorgan för SERMI. Här håller SFVF som branschorganisation för verkstäder igång en dialog för att hitta intresserade aktörer. Att hitta aktörer som kan verka som kontrollorgan är en förutsättning för att få någon att godkänna verkstäderna.

SERMI har dock ansvaret för implementeringen i Sverige, men det är oklart hur de planerar sina informationsinsatser mot verkstäder och potentiella kontrollorgan.

Panik på däckhotellet – kundernas däck stulna

$
0
0

Inside a garage - changing wheels/tires (shallow DOF; color tone

Nu har hjulskiften pågått ett tag. Det dyker upp den ena överraskningen efter den andra för vissa som har däckhotell. En verkstad fick nyligen en riktig kalldusch.

När säsongen började och kunderna dök upp och ville få sina vinterhjul monterade saknades det hjul. Verkstaden hade haft inbrott i några av sina containrar där hjulen förvarades. Dessutom hade verkstaden blivit tvungen att avskeda en medarbetare strax före däcksäsongen. Nu visade det sig att många däckavtal också hade blivit förstörda och/eller stulna.

Därför vill SFVF upplysa om det Förvaringsavtal för däck och fälg som finns tillgängligt via Bilvisions system.

Varför är då ett avtal viktigt?

För det första är det bra att ha ett avtal som finns lagrat digitalt om något skulle hända med kundens hjul, exempelvis på det sätt som nämns ovan. Det är då bra om skick, mönsterdjup och eventuella skador finns antecknade i avtalet. Det är även nödvändigt att kunna visa när förvaringen påbörjades och avslutades för att kunna kräva kunden på betalning. Förlängs avtalet automatiskt finns det vissa lagkrav att uppfylla för att avtalet ska vara fortsatt giltigt. Allt detta finns integrerat i avtalet och i ett senare skede hoppas vi kunna få till en automatisk bokningsfunktion kopplat till SMS/e-post. Då kan verkstaden styra vissa kunder med dubbade respektive odubbade däck att bokas in vid olika tillfällen för att få en mer jämn ström till verkstaden, i stället för att kunden själv bokar in sig efter det att den första snön redan fallit.

Se till att ansluta din verkstad till Autokontrakt i Bilvision redan idag, för det här bara ett exempel på alla bra avtal som finns tillgängliga för SFVF:s medlemmar.

Ulf Stefansson

Jurist

Sveriges Fordonsverkstäders Förening


Motormännen varnar för oseriösa bilfirmor

$
0
0

Young woman at car salon

Som medlem i SFVF är det viktigt att visa att man är medlem i en seriös branschorganisation. Både Konsumentverket och Motormännen (se nedan) rekommenderar sina medlemmar att vända sig till ett företag som är anslutet till SFVF.

Se till att du har en SFVF dekal på entrédörren i annonseringen, på lånebilarna, på fakturor och så vidare. Visa hela tiden att du är med i SFVF, det tjänar du på eftersom det höjer er status.

Så här skriver Motormännen:

Samtidigt som bilhandeln slår nya rekord är antalet oseriösa bilhandlare fortfarande högt. Välj bilhandlare med omdöme. Om ett problem dyker upp är det samma företag och personer som du ska höra av dig till för att påtala felet och få det avhjälpt. Det är viktigt att du känner förtroende för företaget och att säljaren ger ett seriöst intryck.

– Acceptansen för reklamationsrätten ute hos oseriösa handlare är riktigt dålig. Hur noga en reklamation än framförs blir svaret från säljaren ofta att ”sorry, du hade bara en månads garanti”. Våra medlemmar har jätteproblem med detta. Tyvärr är oviljan att ta hand om de problem som uppkommit ett tecken på bilförsäljarens oseriösa arbetssätt som dyker upp allt för sent, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.

Motormännens tips för att i möjligaste mån undvika en oseriös bilhandlare:

  • Kolla först om företaget finns med på Råd & Röns Svarta Lista.
  • Sök på internet på företagets namn. RecoEniro och Google har tjänster för omdömen som är enkla att söka i. Även chat-forum kan vara till hjälp, men kom ihåg att alltid bilda dig en egen uppfattning. Ett enstaka omdöme kanske inte betyder något men är de flera eller övervägande dåliga så är det bäst att söka vidare.
  • Tecken på att en bilhandlare kan vara mindre seriös är att de saknar en egen hemsida, och bara har en ”profil” och ett vanligt mobilnummer registrerat på BlocketBytbilBilweb eller liknande. Det seriösa företaget har en informativ hemsida och ofta foton på de anställda säljarna.
  • Kolla registreringsnumret. Ifall bilarna de säljer inte är registrerade på företaget, utan på olika privatpersoner, så är det lika bra att på en gång leta vidare efter en riktig bilhandlare. Bilarna ska vara registrerade på det företag som säljer dem.
  • Är du ute efter en bil i en låg prisklass? Glöm bilhandlarna. De som säljer riktigt billiga bilar är tyvärr också oftast de som inte gör rätt för sig då problemen dyker upp. En bilhandlare tar gärna ut lite mer i pris eftersom det är tänkt att ett bilköp från en näringsidkare ska vara tryggare. De oseriösa tar gärna lite extra betalt, men struntar ofta i resten. Bäst bilköp under cirka 30 000 kronor gör den som istället köper direkt från en privatperson.
  • Lockar säljföretaget med gratis rapporter om bilens skadehistorik, extra försäkringar eller garantier? Läs noga igenom villkoren. Dessa skyddar sällan mot de vanligaste felen – något som företagen själva givetvis vet om. Det är stor risk att vaggas in i en falsk trygghet.
  • Företag som är medlemmar i sina respektive branschförbund har ofta mer uppstyrda regelverk, och är tvingade att följa beslut i Allmänna Reklamationsnämnden, ARN. Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Sveriges fordonsverkstäders Förening, SFVF, är två av branschförbunden i bilbranschen.

Branschen kämpar med ett lågt förtroende hos konsumenterna, och det märks tyvärr att det finns gott om oseriösa bilfirmor. Bara 74 procent av de som fått rätt när de anmält ett företag inom motorbranschen till ARN får hjälp av företaget, vilket gör sitt för att spä på skepsisen. Företagen som inte följer besluten hamnar på Råd & Röns Svarta Lista. Tyvärr hjälper det inte konsumenten något vidare i det enskilda fallet. Det viktigaste är helt enkelt att kolla upp allt innan köpet.

– Konsumentverket bjöd i september in branschen till samtal om hur situationen kan förbättras, vilket var ett jätteviktigt initiativ. Tillsammans med andra aktörer deltog även vi från Motormännen på mötet. Trots att branschen själv var sparsamma med nya förslag kring de ämnen som diskuterades vid detta tillfälle så är vi säkra på att en rad förbättringar kommer att bli absolut nödvändiga. Vi ser fram emot vidare samtal för att fortsätta att göra vardagen lättare för alla bilister. Genom att ge råd till våra medlemmar när problem trots allt dyker upp kan vi stötta och även uppmärksamma kring de problem som finns inom bilhandel och köp av bil, säger Carl-Erik Stjernvall.

Läs mer här!

Läs mer om SFVF:s verksamhet i broschyren.

Nu finns det en fullständig manual för Verkstadsföretagarna

$
0
0

Bo Ericsson

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har startat den nya arbetsgivarorganisationen Verkstadsföretagarna för verkstäder och knutit avtal med Sinf. Nu har man i samarbete med Sinf tagit fram en manual för den nya arbetsgivarorganisationen.

– Genom samarbetet med Sinf kan vi leverera en modern och professionell arbetsgivarservice, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Verkstadsföretagarna kommer att överta SFVF:s roll i nationella programrådet, kommer att utbilda lärare på tre orter med start 2017 och har nyligen avslutat en utbildningsresa för lärare och så vidare. Verkstadsföretagarna kommer fortsätta att aktivt arbeta för att förbättra för lärare och därmed för våra fordonsverkstäder.

– Under många år har vi i branschen sagt att vi måste få upp statusen i bilbranschen, men för lite händer. Alldeles för lite har gjorts för att förändra synsättet på fordonsbranschen och nu kommer Verkstadsföretagarna med ett nytt kollektivavtal, säger Bo Ericsson.

SFVF:s val att starta en egen arbetsgivarförening grundar sig i att leverera en service som passar branschens företag.

– Vi kan då ställa egna krav och driva egna frågor som är viktiga för fordonsverkstäderna. Eftersom de allra flesta företag och enheter i branschen är mindre eller medelstora vill vi kunna leverera en professionell, modern och flexibel arbetsgivarservice. Det har vi löst genom ett samarbete med Sinf som har mångårig erfarenhet mindre och medelstora företags frågeställningar in om arbetsrätt, avtal och personalfrågor.

Sinfs kännetecken är att lösa besvärliga frågor på ett snabbt och praktiskt sätt så att medlemsföretaget kan fokusera på sin verksamhet och sina kunder.

Om Sinf

Sinf, Svensk Industriförening, levererar råd och stöd till mindre och medelstora företag inom mer än 20 branscher. Det är en service- och arbetsgivarorganisation som är specialiserade på mindre och medelstora företag. Rådgivningen handlar dels om att lösa akuta problem, dels om att skapa långsiktiga lösningar på återkommande frågor.

Sinfs tre rådgivningsområden är:

  • Arbetsrätt – frågor som är kopplade till personal och organisation
  • Affärsjuridik – frågor som är kopplade till dina affärer och ditt företag
  • Affärsutveckling – frågor som utvecklar företaget och affärerna

Den stora skillnaden jämfört med andra arbetsgivarorganisationer är att du även får hjälp med affärsjuridiken, affärsutveckling och företagandets frågor. Du som ansluter dig kan kontakta dem hur ofta du vill för rådgivning till en fast kostnad. Du kan också kostnadsfritt beställa ”Sinf-boken – En överlevnadsguide för entreprenörer”. Då får du en god bild över deras breda kunnande. Kika även på www.sinf.se. Beställ Sinf-boken på info@sinf.se eller via www.sinf.se. Den andra utgåvan lanserades i november 2016 och innehåller 45 kapitel med enkla och handfasta råd i vanliga företagarfrågor. Den första utgåvan finns att ladda ner som app från Appstore och Google Play.

* Exempel på vilka tjänster som ingår i arbetsgivarservicen hittar du nedan

Flexiblare arbetsgivarservice

Företag som är anslutna till Sinf kan själva välja om de vill arbeta utan kollektivavtal, ha hängavtal eller teckna kollektivavtal. Vilket som är det optimala valet avgörs av det enskilda företagets förutsättningar.

Så väljer du branschens egen arbetsgivarservice

Verkstadsföretagarna är SFVF:s nya arbetsgivarförening. Där kan du från och med den 1 januari 2017 få en enklare och bredare service än vad du hittills fått.

  • Säg upp ditt nuvarande avtal med din arbetsgivareförening före den 31 december 2016. Ditt slutliga val om framtida hemvist behöver du inte göra förrän den 30 juni.
  • Använd tiden fram till den 30 juni att bestämma dig för ditt långsiktiga val av arbetsgivarservice.
  • Väljer du Verkstadsföretagarna får du från en bredare service till lägre kostnad. Mer ”pang för pengarna”!

Så löser vi dina avtal

  • I stället för nuvarande avtal tecknar du ett hängavtal – som villkorsmässigt är identiskt med det du har. Men avtalshjälpen, tolkning av avtalet, biträde vid förhandlingar samt övriga kollektivavtals- och arbetsrättsliga frågor kommer nu från Sinf.
  • Du kan även via fullmakt för Sinf teckna avtal för tjänstemännen, men du är inte skyldig att ha kollektivavtal när du är ansluten till vår arbetsgivareförening. Du kanske vill ha andra pensionslösningar för dina tjänstemän än de som Alecta erbjuder?
  • Du kan även teckna Sinf/Ledaravtalet via fullmakt med Sinf som du kan använda som tjänstemannaavtal. Här kanske gårdagens mekaniker passar in väl eftersom de är dagens tekniker? De som utvecklar fordon och all teknik är tjänstemän (tekniker och ingenjörer).

* Exempel på rådgivning inom Sinfs ordinarie verksamhetsområden

OBS! Punkterna under varje område är just exempel. Det faktiska utbudet är väsentligt bredare.

Affärsjuridik

  • Avtalsvillkor (exempelvis oskäliga och/eller obalanserade villkor, betalningstider, kund/leverantörsförhållandet)
  • Avtalstolkning (leveransvillkor, inköpsvillkor)
  • Aktieägaravtal/kompanjonavtal
  • Immaterialrätt/upphovsrätt

Arbetsrätt

  • Anställa, säga upp
  • Personalfrågor
  • Arbetsmiljö
  • Omorganisationer
  • Förhandlingar
  • Mallar och blanketter hämtas från www.sinf.se

Affärsutveckling

  • Planer (strategi, affärs, marknads)
  • Analyser (kund, lönsamhet)
  • Marknadsföring och försäljning
  • Nya marknader och affärsområden
  • Personliga råd till företagledare/-ägare
  • Styrelsearbete

Hur mycket service ingår?

Nedan framgår vårt dagliga förhållningssätt.

Normalt ingår:

  • Rådgivning på telefon ingår alltid
  • Rådgivning på Sinfs kontor ingår alltid
  • Stöd vid tolkning och synpunkter på avtal/planer

Kostar det något?

Ja, men endast ett rimligt belopp per anställd.

  • Från 1-99 anställda är kostnaden 795 kr/anställd
  • Från 100-150 anställda är kostnaden 700 kr/anställd
  • Har man fler anställda, kontakta Verkstadsföretagarna

Välkomna till Verkstadsföretagarna – den största händelsen på arbetsgivarsidan sedan 1932!

Med vänlig hälsning

Bo Ericsson

Ordförande Verkstadsföretagarna

SFVF på referensgruppsmöte om självkörande fordon

$
0
0
16_16_sjalvkorande

Bo Ericsson, vd för SFVF (tv) tillsammans med Ida Kristoffersson från VTI och Jonas Bjelvestam utredare för statens offentliga utredningar om självkörande fordon på väg.

Utvecklingen av självkörande fordon påverkar omfattningen av det offentliga åtagandet och frågan är hur myndigheter på bästa sätt bör använda styrmedlen. Detta var i fokus på måndagens referensgruppmöte om självkörande fordon som inleddes av Jonas Bjelfvenstam, den särskilde utredaren.

Automatiseringen av vägtrafiken kommer de närmaste åren att påtagligt påverka samhället. För att dra full nytta av teknikutvecklingen kommer myndigheternas användande av styrmedel att behöva ändras. Detta övergripande perspektiv var ämnet för måndagens referensgruppsmöte.

– Även om det aldrig är möjlig att helt förutspå hur snabbt och exakt på vilket sätt teknik kommer att slå igenom, är det rimligt att anta att vägen till full automation kommer att slingra sig fram i ett antal decennier. Den amerikanska experten Steven Shadover bedömer att det kan ta upp till 60 år innan nivå 5 har förverkligats, det vill säga när vi har fullt utbyggd självkörande trafik, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

Som framförts tidigare anser utredningen att det är hög tid att börja agera. Om Sverige ska lyckas att hålla sig kvar i tätklungan av länder som ligger i framkant med digitalisering och utveckling av automatiserade fordon krävs att många goda krafter samverkar. Inte minst planeringen av infrastrukturen rymmer långa, ja mycket långa, beslutsprocesser.

Ledande fordonstillverkare talar dock om marknadsintroduktion för självkörande bilar redan de första åren på 2020-talet. Bussar, lastbilar och arbetsfordon kan komma ännu tidigare.

– Det är hög tid att börja agera alltså, för att inte bli omkörd både av marknadsutvecklingen och den internationella konkurrensen på området, säger Bo Ericsson.

Succé för Praktisk Bilverkstad med SFVF

$
0
0

16_16_praktisk_bilverkstad

Den tekniska utvecklingen går allt fortare. Det är inte ovanligt med över 100 processorer som sköter om alla system i bilen. Inom något år spås att 80 procent av alla bilar är uppkopplade konstant på internet.

– Gårdagens fordonsmekaniker är dagens tekniker. Det leder till ny kompetens på fordonsverkstäder för att kunna reparera fordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

– Att arbeta med konsumenternas fordonsfrågor är svårt. Jag har själv arbetat som Konsumentvägledare och därefter som jurist på Konsumentverket och vet hur svårt det kan vara för en Konsumentvägledare, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF.

Konsumentvägledare pratar med bilägare varje dag och därför ville SFVF informera och visa hur bilar är byggda, hur en bil fungerar, var olika delar sitter och så vidare. Därutöver diskuterades olika ARN-fall, hur systematisk felsökning går till med tanke på CAN-nät och MOST-nätverk. Frågorna var många, speciellt kring felsökning och mjukvaruplattformar men även om koppling, lamell, styrled, insprutare, vattenpump, spridare och bromsar.

VEHO Bil i Karlstad ställde upp med olika bildelar som alla fick klämma och känna på för att ytterligare förstå varför det kan vara svårt att kommunicera och förklara vad det är för fel på fordon.

– Att få se delar i verkligheten är väldigt populärt och vi är tacksamma för att VEHO Bil har ställt upp med delarna, säger Bosse avslutningsvis.

SFVF välkomnar regeringens besked om bilbesiktningen

$
0
0

Förra veckan meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) att regeringen inte kommer glesa ut intervallerna för kontrollbesiktning av personbilar och lätta fordon.

– Det var goda nyheter, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

I början av året var Bo Ericsson på besök i Riksdagen och pratade om vilka konsekvenser utglesningsförslaget kunde få.

– Nu kan jag konstatera att SFVF har fått vara med och bidra till att förslaget har förkastats och det känns mycket bra och något jag är glad över, säger Bo.

Förra hösten föreslog Transportstyrelsen i en utredning att bilar ska besiktigas mer sällan. Ett förslag som mötte stark kritik från bland annat SFVF och flertalet trafiksäkerhets- och miljöorganisationer.

– Det är inte bara det att förslaget skulle få stora ekonomiska konsekvenser för verkstäder och besiktningsföretag. Det värsta var att det hade urholkat Nollvisionen rejält. Vi ska ha färre döda och skadade i trafiken och genom dagens beslut kommer Sverige även i fortsättningen ligga i framkant i trafiksäkerhetsarbetet och i arbetet att förverkliga nollvisionen, säger Bo Ericsson.

Konsumentverkets rapport om personbilsmarknaden: “Verkstäder är i stort behov av att organisera sig”

$
0
0
Klicka på bilden för att ta del av hela rapporten.

Klicka på bilden för att ta del av hela rapporten.

Konkurrensverket släppte i dagarna sin stora rapport där personbilsmarknaden, med fokus på eftermarknaden, har undersökts. Konkurrensverket har gjort en genomgång av branschens aktörer, konkurrensförhållanden, prissättning och erbjudanden så som konsumenter uppfattar det genom en enkätstudie. Förutom genomgång av tidigare studier har 25 djupintervjuer med biltillverkare, importörer, återförsäljare, finansbolag och branschorganisationer genomförts i Sverige och Tyskland.

En god tillgång till verkstadstjänster är viktig för en välfungerande marknad där konsumentintresset kan fångas genom transparens, jämförbarhet och rimliga villkor samt mångfald i produktutbud. Här behövs både auktoriserade och ickeauktoriserade aktörer. Dels skapar förekomsten av båda en konkurrens som gynnar konsumentintresset, dels skapar de sammantaget en ökad marknadstäckning.

Verkstäder, särskilt ickeauktoriserade, är i stort behov av att organisera sig för att kunna försvara sina intressen. Genom branschföreningarna kan deras intressen drivas och verkstäderna kan genom branschföreningarna dra fördel av en mängd tjänster såsom omvärldsbevakning, sammanställd information och juridisk rådgivning. Branschorganisationerna fungerar också som remissinstans.

I rapporten skriver Konkurrensverket också att uppfattningen om att service och reparationer står för en mycket stor del av intäkterna emellertid tål att granskas.

Utvecklingen mot Connected Car är intressant då den innebär att biltillverkaren kommer att ha mer direktkommunikation med såväl bilinnehavare som konkurrenter och myndigheter – kanske på bekostnad av kommunikationen med återförsäljarna. Således kommer marknaden för alla verkstäder förändras markant mot i dag.

För tillgång till eftermarknadstjänster behövs både auktoriserade och ickeauktoriserade aktörer. Dels skapar förekomsten av båda en konkurrens som gynnar konkurrensintresset, dels skapar de sammantaget en ökad marknadstäckning.

Verkstäder, särskilt ickeauktoriserade, är i stort behov av att organisera sig för att kunna försvara sina intressen. Visserligen drar även auktoriserade verkstäder fördel av att vara del av bransch- och intresseorganisationer, men de har genom återförsäljar-/verkstadskontraktet en tydlig integration med importör och tillverkare för de varumärken som de företräder.

Viktiga branschföreningar är Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). SBF är en ideell branschförening för svenska leverantörer av reservdelar till bilar, som fungerar som en intresseorganisation för att driva medlemsföretagens gemensamma intressen.

– Tack för den bekräftelsen, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Inom bilförsäkring dominerar några få bolag – the Big Four – marknaden, ett förhållande som har hållit i sig över tiden, men med vissa förändringar. Detta trots att en mängd internationella aktörer försökt sälja fordonsförsäkringar – och andra sakförsäkringar – i Sverige under ett par decennier. Vart tog konkurrensen vägen?

Telematik och Connected Car (uppkopplade fordon) innebär inte bara en stor utmaning för alla verkstäder, men särskilt fristående ickeauktoriserade bilverkstäder, i framtiden. Det innebär också en förskjutning av navet för var information samlas in, bearbetas och tillgängliggörs.

Verkstäder riskerar att utestängas från autonoma fordon. Allt fler fordon blir uppkopplade mot Internet och autonoma, självkörande bilar kommer så småningom att i någon form bli verklighet, och de är undantagslöst uppkopplade. Biltillverkarna kommer att kunna samla in all den information som genereras och därmed stärka sin roll som nav, samtidigt som bilverkstäder riskerar att utestängas från att ha tillgång till informationen. Detta drabbar särskilt ickeauktoriserade aktörer då de auktoriserade har en starkare relation med biltillverkarna och har lättare att få tillgång till den informationen.

Läs hela rapporten som bifogas här. Det är mycket att läsa och samtidigt är det grunden till att SFVF bildades, för att tillvarata verkstädernas intressen.

Fordonsexplosioner skapar oro

$
0
0

16_16_brand

Inom loppet av fyra månader har vi haft sju incidenter med gasfordon i Sverige. Att ingen har dött eller skadats vid dessa tillfällen är bara tur, för det har varit ytterst nära.

Vid brandbekämpning av en gasbil i Kramfors härom dagen exploderade gastanken i bilen. Taket landade någon meter från en brandman som befann sig 30 meter från bilen när den exploderade. Poliserna på plats förstod inte att det var ett gasfordon när de närmade sig bilen innan Räddningstjänsten kom till platsen.

För tre månader inträffade en bussbrand i Göteborg. När gastuberna exploderade flög kåpan över gastuberna iväg tillsammans med två tuber och kåpan landade strax bredvid två brandmän. Gastuberna flög ännu längre. Två brandmän, som kastats till marken av stötvågen, fick ambulanstransport till sjukhus efter olyckan. Att ingen dog vid det här tillfället är bara en slump. Hade stötvågen inte släckt branden och gasen antänts hade många fått allvarliga brännskador eller omkommit i det eldklot som då hade bildats.

I Katrineholm exploderade en gasdriven sopbil efter tankning. Bärgningspersonalen kunde ha råkat ut för en otäck olycka då de trodde att de andra skadade tankarna var tomma. Som tur var avbröts bärgningen varefter tankarna, som inte kunde tömmas på annat sätt, fick tryckavlastas genom beskjutning.

– Om någon hade dött eller skadats vid någon dessa händelser hade det fått stor uppmärksamhet. Då hade myndigheterna fått krav på sig att börja arbeta fram hur brandmän, poliser, bärgare och verkstäder ska hantera gasfordon som brinner, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och fortsätter:

– Från branschens sida ansökte vi tillsammans med MSB, SP med flera om ett Vinnovaprojekt för att ta fram hur vi ska hantera gasfordon och hur vi ska agera vid olyckor. Men vi fick avslag på vår ansökan. Det är häpnadsväckande att förståelsen är så låg. Nu kommer vi åter igen ansöka om medel för att säkerställa allas säkerhet.


Dags att sätta stopp för svartjobben i branschen – skriv på du också!

$
0
0

Bästa branschkollega!

Nu är det upp till oss att protestera mot allt som motarbetar oss som driver verkstäder. Gång på gång (se länkar och SFVF:s öppna brev till Regeringen) kan vi läsa om hur seriösa verkstäder, däckhandlare, rostskyddare, bilvårdare och så vidare får allt svårare att få ekonomin att gå runt. Kostnaderna ökar stadigt och snart kommer de öka än mer när Godkänd Bilverkstad (GBV) införs.

Samtidigt rekryteras exempelvis mekaniker svart på Facebook.

Enligt Timbros och MUF:s förbundsordförande Benjamin Dousas rapport ”Utanför” får en papperslös mekaniker 500 kronor svart om dagen (10 000 kronor/månaden), understöd med 9 000 kronor och bostadsbidrag med 11 000 kronor i månaden. Det betyder att det lönar sig rejält att arbeta svart, eftersom inkomsten kan bli 30 000 kronor i månaden.

Nu är det nog! Vi är många som arbetar seriöst i branschen och vi måste protestera. Det finns bara ett riktigt bra sätt: be all er personal att skriva på en protestlista (klicka här!) och skicka in den till oss.

När vi har fått protestlistorna kommer vi uppvakta näringsministern. Nu ska vi fullfölja protesten men det kan endast ske med er hjälp. Ställer du upp?

Läs mer här!

Motormagasinet

Helsingborgs Dagblad: “Bidragsjobb är inte lösningen. Det är ett nytt problem.”

Helsingborgs Dagblad: “Politiker vill få bort bidragsannonser”

Helsingborgs Dagblad: “Företagen: Därför söker vi anställda med bidrag”

Helsingborgs Dagblad: ”Man döljer ett politiskt misslyckande med bidragen”

Helsingborgs Dagblad: “Arbetsförmedlare: Företagen köpslår om bidragen”

Benjamin Dousas rapport “Utanför”

“Nya sanktioner hotar seriösa arbetsgivare”

$
0
0

Efter uppgifter om att arbetskraftsinvandrare utnyttjas på svensk arbetsmarknad tillsatte regeringen en utredning. I går, torsdag, presenterades förslaget.

Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert, skriver på Svenskt Näringslivs hemsida att hon är orolig för att skärpta regler minskar viljan hos seriösa företag att anställa personer utanför Europa.

Detta vore särskilt allvarligt då många kunskapsintensiva och tillväxtorienterade företag är beroende av att kunna rekrytera den bästa kompetensen. Att arbetsgivare skulle riskera fängelse för att anställningsvillkoren inte når upp till kraven i utlänningslagen lägger tillsammans med Migrationsverkets extremt långa handläggningstider en våt filt över det viktiga kompetenstillskott som arbetskraftsinvandrare utgör.

Ett enigt socialförsäkringsutskott krävde för någon månad sedan att utredningen skulle få tilläggsdirektiv. Bakgrunden var bland annat den rättspraxis som utvecklats efter lagändringen 2014 och som lett till att arbetskraftsinvandrare anställda på seriösa företag utvisats på grund av mindre misstag. Utskottet underströk att det var väsentligt att regelverket även underlättar för seriösa arbetsgivare och arbetstagare.

Men några tilläggsdirektiv kom inte från justitieminister Morgan Johansson och idag överlämnade utredaren Ingrid Utne sina förslag till åtgärder.

Förslagen har det i sig vällovliga syftet att komma åt missbruk av systemet genom att införa nya sanktioner. Men med den utformning förslagen fått riskerar de tyvärr att hämma också seriösa företags rekryteringar av utomeuropeiska medarbetare.

Skenanställningar, det vill säga att en arbetsgivare enbart erbjudit en anställning för att kringgå reglerna om uppehållstillstånd och arbetstillstånd, kriminaliseras. Likaså föreslås det bli straffbelagt om en arbetsgivare uppsåtligt inte uppfyllt villkoren för arbetstillstånd enligt utlänningslagen 6 kap. 2 § första stycket (det vill säga lön, försäkringar och övriga anställningsvillkor enligt kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen) och att arbetstillståndet därför återkallas eller att ett förlängt arbetstillstånd avslås.

Normalpåföljden för skenanställningar och för att uppsåtligt ge sämre villkor än enligt kollektivavtal eller praxis i branschen föreslås bli fängelse i upp till ett år. Om det finns förmildrande omständigheter ska man kunna döma till böter.

Utredaren anför att det behövs en stark signaleffekt för att motverka missbruk. Men att som arbetsgivare överhuvudtaget löpa risk att hamna i fängelse för att anställningsvillkoren avviker från ett så oprecist begrepp som ”kollektivavtal eller praxis i yrket eller branschen” är främmande för svensk rättstradition.

Det skapar en stor osäkerhet som kommer att leda till att många seriösa arbetsgivare, kanske främst mindre, väljer att avstå från möjligheten att rekrytera tredjelandsmedborgare.

Redan idag har många företag i Sverige svårt att attrahera rätt kompetens utomlands, på grund av osäkerhetsfaktorer som bostadsbrist och långa handläggningstider hos Migrationsverket. Med svårtolkade rekvisit riskerar lagförslaget att växande svenska företag väljer att utveckla sin verksamhet utanför Sveriges gränser.

Vad som avses med praxis i en bransch är för övrigt inte ens rättsligt prövat. Till detta kommer den osäkerhet som ligger i att det är rättstillämpningen som så småningom kommer att fastslå vad som i realiteten avses med uppsåtligt eller inte.

Utredningen föreslår en möjlighet till ”självrättelse” för arbetsgivare för när det gäller mindre avvikelser beträffande villkoren, om rättelsen på eget initiativ anmäls till Migrationsverket innan verket uppmärksammat avvikelsen. Det är en förbättring i förhållande till nuvarande praxis men kommer inte att ändra att människor fortsatt riskerar att utvisas för små fel och mindre avvikelser i fall när varken arbetsgivaren eller någon annan har uppmärksammat felet förrän ärendet prövas av Migrationsverket.

Det saknas också förslag för att adressera att arbetstagare riskerar att utvisas enbart för att arbetsgivare annonserat ut det lediga jobbet på annat ställe än Arbetsförmedlingen, exempelvis Linkedin.

Karin Ekenger

Källa: Svenskt Näringsliv 

Öppet brev till Regeringen från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

$
0
0

Vi kräver krafttag mot svartjobb och andra påfund som försämrar konkurrensen för hederliga verkstäder och företag

Sveriges Fordonsverkstäders Förenings 2 200 medlemmar betalar många miljoner i skatter och andra pålagor. Dessa pengar används bland annat till att subventionera verksamheter som leder till att verkstäder, däckhandlare, bilvårdsföretag och andra får det allt svårare att konkurrera på samma villkor.

– Dessutom får våra medlemmar vara med och betala via skattsedeln. Det är helt huvudlöst, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Rapport efter rapport visar att seriösa företag håller på att bli utkonkurrerade av ohederlig verksamhet. Alla förstår att man inte kan driva ett företag om man tar 99 kronor för ett hjulskifte eller en handtvätt?

SFVF:s medlemmar gör anonyma anmälningar till Skatteverket, men absolut inget händer för det. Inget som är märkbart.

– Senast kom rapporten ”Utanför”, skriven av Benjamin Dousa och som beskriver hur akut problemet är. Hur många verkstäder, rekonditioneringsföretag och däckverkstäder måste gå i konkurs innan vi inser allvaret och gör något åt det, säger Bo Ericsson.

Därför uppmanar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) att Sveriges Regering inför ROT-avdrag på bilreparationer omgående.

  • Nollvisionen påverkas positivt om ROT-avdrag införs eftersom underhållet på bilarna förbättras
  • Fler bilägare skulle ha råd att byta ut sin slitna vindruta
  • Fler skulle ha råd att skifta hjul hos en hederlig däckverkstad
  • Fler skulle ha råd att låta något hederligt företag rostskydda sina bilar
  • Fler skulle ha råd att underhålla sina bilar
  • Fler skulle ha råd att låta någon hederlig göra bilvård på bilen
  • ROT-avdraget motverkar svartjobb. I dag skapas fyra av fem nya jobb i tjänstesektorn.
  • ROT-avdraget medför att färre bilägare åker till oseriösa verkstäder som inte betalar skatter, moms eller miljöavgifter
  • ROT-avdraget medför att fler blir sysselsatta i den seriösa branschen

– Därför rekommenderar SFVF regeringen att införa rotavdrag omedelbart på bilreparationer. Vi rekommenderar också att rotavdraget höjs från 30 procent till 50. En utmärkt åtgärd som även borde inbegripa bilservice och -reparationer, säger Bo Ericsson.

Därför behövs Verkstadsföretagarna mer än någonsin!

$
0
0

Handen på hjärtat – tror någon att Verkstadsföretagarna skulle göra något som inte skulle vara bra för medlemmarna? Eller handlar det här mer om att ett monopol som är på väg att försvinna?

Det är märkligt att företrädare för MAF inte känner till förhållandena hur avtalen fungerar på marknaden. När det gäller hängavtal är villkoren identiska. MAF hävdar att så inte är fallet och hänvisar till att MAF och Svenskt Näringsliv subventionerar omställningsförsäkringen. Men det har väl inte med villkoren att göra? Det handlar mera om att de inte uppfyller villkoren för den så kallade negativa föreningsrätten – nämligen rätten att utan bestraffning stå utanför en organisation.

Man låter helt enkelt inte företagen kostnadsmässigt konkurrera på lika villkor. De låter företag som väljer att stå utanför MAF/SN få en straffavgift på en försäkring som företagen tvingas in i när ett kollektiv/hängavtal tecknas. Är det den fria konkurrens MAF talar sig så varma för?

Ett företag som går med i MAF tvingas att teckna kollektivavtal över hela linjen, alltså både för tjänstemän och för arbetare trots att detta inte var avsikten. Ett företag som står utanför MAF kan välja att inte ha något avtal alls. Man kan välja ett hängavtal inom LO-området. Har man bara ett fåtal tjänstemän och vill avstå från ett tjänstemannaavtal går även det bra. Då kan man välja andra pensionsplaner, kanske bättre, för dessa via ett annat bolag än Collectum som MAF nu har tillsammans med de fackliga organisationerna. Det finns alltså fler möjligheter än de som branschen vant sig vid. Man kanske vill teckna ett tjänstemannaavtal via fullmakt med Sinf – antingen via Unionen eller via Ledarna. Då går man också in i omställningsförsäkringen TRS (Trygghetsstiftelsen) utan straffavgift. Det känns som att det enda konkurrensmedlet som MAF har, är den påtvingade subventionerade säranslutningsavgiften. Den avgift som de lägger på företag som inte är med hos MAF, men som kan undvikas genom detta arrangemang för tjänstemän.

Som ni förhoppningsvis känner till är branschen i ständig utveckling. Därför passar gårdagens mekaniker bättre in hos Ledarna eftersom de är dagens tekniker. De som utvecklar fordon och all teknik är tjänstemän (tekniker och ingenjörer). Jag är övertygad om att vårt upplägg för mindre och medelstora företag passar utmärkt. Man slipper monopolet och får större frihet att själv välja det alternativ som passar bäst. Vi har därför valt en samarbetsparter/arbetsgivarorganisation som kan juridik, arbetsrätt och kollektivavtal och som är vana att arbeta med service till mindre och medelstora företag. Därutöver får företagen dessutom hjälp med affärsjuridik och affärsutveckling och det är vi ensamma om. Att få en mer praktisk och bredare lösning kan aldrig vara ett sämre alternativ till det MAF erbjuder.  Konkurrens från alternativa lösningar utvecklar tjänster och produkter till nytta för kunden. I en fri marknadsekonomi är det kunden som väljer, och det vore bra om det även gäller arbetsgivartillhörighet.

Med vänlig hälsning

Bo Ericsson

Ordförande Verkstadsföretagarna

“ACEA:s och CLEPA:s exklusiva avtal är fullkomligt korkat”

$
0
0

Beskedet om att den europeiska bilindustriföreningen, ACEA, och den europeiska branschorganisationen för fordonsindustrins leverantörer, CLEPA, ingått ett exklusivt avtal kring fordonsdata väcker stor oro i många led.

– Det är ett fullkomligt korkat förslag. Det är en gåta att de skrivit på ett sånt här avtal, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

Avtalet äventyrar konsumenternas rätt, hämmar fri konkurrens, innovation och fri företagsamhet, menar de europeiska branschorganisationerna inom billeasing/-finansiering, bilförsäkring, bilhandel och verkstad, verkstadsutrustning och den fria eftermarknaden tillsammans med de europeiska bilistorganisationerna.

Tillsammans reagerar de mot beskedet från ACEA och CLEPA om att de har tagit fram en gemensam arkitektur för åtkomst av fordonsrelaterad data.

Detta tillvägagångssätt skulle innebära att all framtida kommunikation och dataåtkomst skulle kanaliseras via fordonstillverkarens egen dataserver. Endast en del av all den fordonsdata som genereras skulle sedan skickas till en ”neutral” server för åtkomst för oberoende aktörer.

Denna lösning, som baseras på begreppet extended vehicle, skulle sålunda inte tillåta direktkontakt för kommunikation med fordonet för fordonsägare och oberoende aktörer, utan den kommer att ge fordonstillverkaren all makt över dataåterkomst samt bestämma vem ska beviljas att ta del av den.

– Skulle det här förslaget antas, kommer vi i SFVF att begära ett det prövas mot konkurrensmyndigheterna. Vi menar att det i allra högsta grad strider mot den europeiska konkurrenslagstiftningen, säger Bo Ericsson, SFVF:s vd.

Den breda koalitionen, bestående av ADPA, CECRA, EGEA, FIA, FIGIEFA, Insurance Europe och Lease Europé, anser att denna lösning undergräver bilägarens, konsumentens, rätt att själv bestämma vem de ska dela sin fordonsdata med eller till vilka ändamål som de ska dela med sig av sin fordonsdata, eller vem ska få tillgång till den. Läs koalitionens uttalande här.

Koalitionen anser att detta är ett allvarligt hot mot konkurrens, innovation och valfrihet för konsumenterna i den digitala eran.

I dag konkurrerar fordonstillverkare och underleverantörer på marknaden med ett brett spektrum av fordonsrelaterade produkter och tjänster (som finansiella tjänster, reservdelar, diagnostik med flera) som alla är beroende av tillgång till fordonsdata i realtid. I den digitala tidsåldern är det inte tillräckligt med bara tillgång till uppgifterna i fordonet endast genom det samverkande fysiska ACEA-CLEPA-gränssnittet – en egen digital kommunikationslivlina är nödvändigt också.

Garanterad säkerhet och trygghet är avgörande för tillväxten av både autonoma och uppkopplade fordon. Koalitionen är övertyga om att en i fordonet kompatibel och standardiserad, säker och öppen plattform, är den rätta vägen framåt. Denna lösning skulle garantera samma höga nivå av säkerhet, ansvar och datasäkerhet som fordonstillverkarnas lösning och samtidigt bevara konkurrens, innovation och valfrihet för konsumenterna. Denna lösning kan baseras på fordonstillverkarnas befintliga telematiksystem och använda den högsta möjliga säkerhetsstandarden. Vissa fordonstillverkare tillåter utvalda partners att driva egna system eller applikationer till deras fordon redan idag, vilket visar att säker tillgång utan att störa fordonets funktioner är fullt möjlig.

Organisationerna ADPA, CECRA, EGEA, FIA, FIGIEFA, Insurance Europe och Lease Europé uppmanar nu de europeiska institutionerna, EU, EU-kommissionen, EU:s konkurrensdirektoriat med flera att skapa ett stabilt regelverk för en samverkande, standardiserad, trygg och säker digital fordonstelematikplattform som avses av mandatet eCall. Detta för att bibehålla riktig valfrihet för konsumenterna, fritt företagande, konkurrens och innovation för alla tjänster “runt bilen”.

Viewing all 431 articles
Browse latest View live