Quantcast
Channel: SFVF Nyheter - SFVF | Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Viewing all 431 articles
Browse latest View live

SFVF tar nytt initiativ för att rädda landsbygdens verkstäder 

$
0
0

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) tar nu ett handfast grepp för att rädda de bilverkstäder som finns kvar på landsbygden. En nyligen gjord undersökning visade att på drygt 10 år har 1 600 bilverkstäder försvunnit i Sverige. Nu hotas kvarvarande 3 600 verkstäder av ogenomtänkta EU-beslut som kan innebära att de utestängs från tillgång till bilens digitala innehåll i realtid.

– Detta kan vi naturligtvis inte acceptera. SFVF kommer därför att kontakta samtliga kvarvarande verkstäder. Vi kommer att informera dem om vilka regler som gäller idag, vilka regler som kan komma genom nya EU-beslut och framför allt hur verkstäderna ska agera för att kunna överleva i framtiden. Vi kommer också att lyssna på vilka problem verkstäderna har idag och hur man vill att framtiden ska te sig, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

– SFVF är den enda organisationen för fordonsverkstäder i Sverige som tydligt tagit ställning för en neutral telematikplattform som innebär en öppen tillgång till fordonsgenererande data och som huvudsakligen inte kontrolleras av fordonstillverkarna. Vi satsar på att hjälpa landets bilverkstäder med aktuella frågor och vi bryr oss om våra medlemmar, oavsett om det är en stor verkstad med många anställda eller en liten enmans- eller tvåmansverkstad. De ska känna att de har vårt stöd, säger Bo Ericsson.

– Alldeles för få fristående service-, skade- och däckverkstäder liksom glasmästerier som jobbar med bilglas verkar förstå allvaret i att de riskerar utestängas från tillgång till bilens digitala innehåll i realtid. En sådant tänkbart scenario kombinerat med styrningsfrekvensen från försäkringsbolagen kan leda till att ytterligare 1 600 verkstäder kommer försvinna på fem år, säger Ericsson.

Den miljöpåverkan som det här också kommer få är oroväckande eftersom bilägare tvingas åka allt längre för att få sin bil servad eller reparerad. Många andra som också är leverantörer till vår bransch kommer få känna av förändringens enligt Ericsson.

– SFVF kommer göra vad de kan för att motverka den här utvecklingen men för att myndigheter och EU ska lyssna krävs det att SFVF företräder så många verkstäder som möjligt för att skapa tyngd. Verkstäder och andra som berörs i vår bransch måste välja nu. Att stå utanför och inte göra sin röst hörd är inget alternativ och vi kommer inte få någon andra chans, säger Bo Ericsson avslutningsvis.

Ansökningsblankett 2017

Medlemsavgift för 2017

Stadgar 2017


Vad kan du om kemikaliehanteringen – egentligen?

$
0
0

Vilket ansvar har egentligen verkstäder vid hantering av kemikalier enligt Miljöbalken och Arbetsmiljölagen?

Vad bör du veta när det handlar om riskbedömning?

Hur ska du lyckas med ditt kemikalieregister?

Här kommer lite tips och tricks. Alla finns att ladda ner kostnadsfritt på bara du klickar på länkarna i texten.

Vad har verksamheter egentligen för ansvar enligt Miljöbalken och Arbetsmiljölagen?

Guiden informerar om:

  • Vad lagen säger angående egenkontroll enligt Miljöbalken/Systematiskt arbetsmiljöarbete
  • Vad som krävs av en person som driver en verksamhet
  • Hur delegering och ansvar fungerar enligt lagstiftningen

Mer information finns att ladda ner här!

Riskbedömning – detta bör du veta

Guiden beskriver:

  • Vad en riskbedömning är
  • Vad det finns för speciella krav på riskbedömning av kemikalier
  • Varför man ska riskbedöma sina kemikalier
  • Vad man behöver vara extra uppmärksam på
  • En enkel riskbedömning i 5 steg

Guiden finns att ladda ner här!

Säkerhetsdatabladets sju viktiga punkter

Ett säkerhetsdatablad består av 16 avsnitt. Det tar lång tid att bläddra igenom alla dessa avsnitt, lyckligtvis är inte alla avsnitt lika viktiga. Guiden beskriver hur du enkelt hittar den information du söker.

Guiden finns att ladda ner här!

Så lyckas du med ditt kemikalieregister

Tycker du det är svårt att hålla ditt kemikalieregister uppdaterat? Eller känns det kanske som en omöjlig uppgift? Ta det lugnt! Här är guiden med fem enkla steg på hur du lyckas med ditt kemikalieregister.

Guiden finns att ladda ner här!

Frukost- och lunchseminarier

Finns det kemikalier på din arbetsplats? Är du i så fall medveten om vilka skyldigheter ditt företag har och vilka ekonomiska fördelar en god kemikaliedokumentation ger?

Om du inte är kund hos SFVF:s samarbetspartner EcoOnline och vill ha svar på några av frågorna ovan, rekommenderas att du avsätter två timmar till något av lunch- eller frukostseminarierna. Förutom att du får uppdatera dig om den senaste lagstiftningen, så är seminariet en viktig mötesplats där du kan träffa andra företag och utbyta erfarenheter.

Program:

  • Lagstiftning om kemikalier
  • Lunch/Frukost
  • Vad vinner man på att ha ett kemikaliehanteringssystem
  • Demonstration av vårt kemikaliehanteringssystem
  • Seminariet är kostnadsfritt, lunch/frukost ingår.

OBS! Begränsat antal platser.

Om du inte avanmäler dig vid förhinder utgår en no show-avgift på 500 SEK.

Inga förkunskaper krävs.

Är du intresserad av att delta i ett frukost-/lunchseminarium? Skicka då din intresseanmälan till emelie.johansson@ecoonline.com så återkommer hon med mer information om höstens platser och datum.

100% fokus på verkstadsfrågor när SFVF hade lektion i Praktisk Bilverkstad

$
0
0

Hallå Konsument får samtal från bilägare varje dag och därför informerade Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, medarbetarna på Konsumentverkets upplysningstjänst hur bilar är konstruerade, visade hur en bil fungerar, var olika delar sitter och vad de gör.

Därutöver diskuterades olika fall från Allmänna Reklamationsnämnden och hur systematisk felsökning går till med tanke på LIN- och CAN-nät. Frågorna var många, speciellt kring felsökning och mjukvaruplattformar, men även om tryckplatta, vattenpump, styrled, däck, spridare och bromsar.

Den tekniska utvecklingen går allt fortare. I dag har vissa bilar över 100 processeror som sköter om alla system i bilen. Bilbranschen spår att det kommer hända mer på de kommande fem åren än vad som hänt de senaste 50 åren. Även skadeverkstädernas situation beskrevs eftersom en normalbil i dag ofta består av 15 olika stålsorter och kanske upp mot tio olika aluminiumsorter.

På mötet deltog vägledare från Hallå Konsument, en avdelning hos Konsumentverket som hjälper alla Sveriges konsumenter med juridisk rådgivning. Fordonsfrågor är väldigt frekventa hos vägledarna. Från SFVF deltog Ulf Stefansson och Bo Ericsson.

Frånsett en tekniklektion fick deltagarna en presentation om företaget Helmia i Karlstad av Göran Risberg som även ordnade en proffsig guidad tur på service- och skadverkstaden.

Unikt initiativ ska lyfta juridikkunskaper hos verkstäder och bilhandlare

$
0
0

 

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, erbjuder 27 juridikutbildningar under de närmaste sju månaderna. Det är många kundmottagare, verkstadschefer, verkstadsägare, bilsäljare, försäljningschefer etc. som ska utbildas under en väldigt kort tidsperiod. 

Nu växlar SFVF upp genom att erbjuda alla verkstäder och bilhandlare utbildningar i verkstads- och bilhandelsjuridik.

– På det här sättet vill vi skapa nöjdare bilägare. I kombination med utbildningarna kommer vi att se till att verkstäder och bilhandlare få ta del av Verkstadens Reparationsvillkor och aktuella branschvillkor vid försäljning av fordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

– Samtidigt som utbildningarna sker kommer även ett dussintal avtal som underlättar vardagen för verkstad och bilhandel att presenteras från vårt samarbete med Bilvision, säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF.

Historien visar att det finns ett behov av utbildningar i verkstads- och bilhandelsjuridik löpnade. Det är en orimligt stor andel av alla anmälningar hos ARN som handlar om just bilförsäljning. Nästan 60 procent av anmälningarna rör försäljning, vilket är att jämföra med cirka 25 procent som handlar om verkstad totalt sett.

– Nu är det dags att igen göra något bra för våra verkstäder och bilhandlare, säger Ulf Stefansson.

Mer information om tid och plats kommer i SFVF:s nyhetsbrev.

Ort Bil Verkstad
Örebro 31-maj 31-maj
Karlstad 05-sep 05-sep
Stockholm 07-juni 07-juni
Göteborg 19-sep 19-sep
Kalmar 13-sep
Karlskrona 14-sep
Umeå 14-nov
Östersund 12-juni
Falun 07-nov 07-nov
Norrköping 31-okt 31-okt
Jönköping 26-sep 26-sep
Malmö 29-maj
Uddevalla 03-okt
Sundsvall 24-okt 24-okt
Gävle 29-aug
Halmstad 10-okt 10-okt
Västerås 17-okt 17-okt

Nordens största fordonsbranschförening invald i AIRC

$
0
0

Kvaliteten på skaderepararationerna är för låg visar Svensk försäkrings undersökningar.

Därför inför Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) nu Eurogarant, den enda internationellt erkända standarden för skadeverkstäder.

– Vinnare är fordonsägare, försäkringsbolagen och Sveriges skadeverkstäder. Vår avsikt är att medverka till den största kvalitetsförbättringen som skett på svenska skadeverkstäder. Med Eurogarant och 100% verkstad ska vi fortsätta utveckla fordonsbranschen, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

I korthet är Euro Garant:

  • en standard som täcker hela fordonsskadeområdet – färg och kaross
  • den enda erkända europeiska standarden inom sitt område (erkänd bland annat hos biltillverkare, TÜV, DEKRA, färgtillverkare, många försäkringsbolag med flera)
  • en standard som arbetar med biltillverkarens instruktioner och alla bilmärken
  • för bolagets verksamhet genom riktad analys av processer, arbetssätt och kvalitetsstyrning, som hjälper företaget i optimeringsprocessen och arbetet med att minska kostnaderna
  • en standard som bedömer kompetensen hos personal och för personalutbildning i verkstäderna
  • en 3-års garanti på karosseri och två års garanti på lacken
  • en standard som används av både fria och märkesverkstäder
  • en standard som i dag också används i EU, Japan och USA

Fotnot: AIRC är EU:s största förening för skadeverkstäder.

Lagändring för arbetsgivare

$
0
0

Den 10 maj röstade riksdagen igenom förslaget om att införa arbetsgivardeklaration på individnivå.

Många har säkert redan hört talas om de nya reglerna, för andra är det kanske ny information.

Lagändringen innebär att arbetsgivare ska redovisa hur mycket lön och skatteavdrag som har betalats till vardera anställd varje månad. I dag betalar arbetsgivare in skatteavdrag och arbetsgivaravgifter som en klumpsumma där ingen krona är kopplad till en specifik anställd. I och med det nya sättet att redovisa kopplas skatter och löner redan från början till en specifik anställd och såväl arbetsgivare som anställda får snabbare koll på att det blir rätt.

En annan fördel är att arbetsgivaren inte behöver lämna kontrolluppgift från och med inkomståret 2019 eftersom de redovisar löpande i arbetsgivardeklaration.

Arbetstagare kommer att kunna logga in med BankID på skatteverket.se/minasidor och se vilka uppgifter som redovisats.

Införandet kommer att ske i två steg:
• Den 1 juli 2018: Företag som ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda.
• Den 1 januari 2019: Övriga företag med eller utan personalliggare.

Just nu pågår ett intensivt samarbete med lönehandläggare och programvaruleverantörer för att tillsammans bygga framtidens lönesystem.

Vill du veta mer?

På skatteverket.se/individniva kan du läsa mer och få svar på de mest vanligt förekommande frågor.

Har du frågor?

Har du frågor kring arbetsgivardeklaration på individnivå – hör gärna av dig till Skatteverket. Adressen är agi@skatteverket.se.

Vad gör motorbranschen?

$
0
0

 Centralt kraftsamlar den branschgemensamma lobbyorganisationen Alliance for the Freedom of Car Repair in Europe, AFCAR, i en slutkläm inför omröstningen i Strasbourg. 

De kommer bland annat att genomföra ett EU-seminarium kring en studie av de båda alternativa tekniklösningarna, OTP respektive Extended Vehicle, som utförts av universitetet i Köln. Vidare uppmanar de sina nationella organisationer, i Sverige SBF, SFVF, FVU, MRF och Motormännen, att agera i respektive land.

– Från SBF:s sida har vi i huvudsak agerat tillsammans med SFVF genom dels informationskampanjen Verkstadsvalet, dels lobbyarbete med politiker- och myndighetsdialog och andra PR-insatser, berättar Christer Liljenberg och konstaterar att insatserna har önskad effekt.

I dagsläget har SFVF bjudit in EU-parlamentarikern och vice ordförande i parlamentets utskott för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO), Anna Maria Corazza Bildt till ett studiebesök på den referensverkstad som används i lobbyarbetet, BilMecano i Kil.

23 maj kommer SBF och SFVF att möta Näringsdepartementet. Detta för att diskutera uppkopplade fordon, tillgång till fordonsdata och typgodkännande.

Rätt väg – än så länge

$
0
0

De svenska EUparlamentarikerna Jasenko Selimovic (l), Anna Hedh (s) och Anna Maria Corazza Bildt (m).

Bra att veta inför omröstningen 9 juni är att EU-parlamentets beredande utskott för den inre marknaden och konsumentskydd, IMCO, redan har haft en intern omröstning i frågan. Med röstetalet 22 för och 4 emot ställde sig en bred majoritet av utskottsmedlemmarna bakom en öppen teknikplattform.

I IMCO, som leds av brittiskan Vicky Ford, sitter tre svenska EU-parlamentariker, Anna Maria Corazza Bildt (M), Anna Hedh (S) och Jasenko Selimovic (L). Corazza Bildt är utskottets vice ordförande.

– IMCO har ställt sig på konsument­ernas och småföretagens sida, men det betyder inte att EU-parlamentet per automatik kommer att fortsätta på denna linje vid omröstningen 9 juni. Därför krävs det fortsatta lobbyinsatser för att påverka beslutsfattarna i rätt riktning för verkstädernas och konsumenternas rättigheter, säger Christer Liljenberg.

Han berättar att han i dagarna har fyllt i enkät rörande frågan.


EU-parlamentet avgör den fria marknadens framtid

$
0
0

9 juni har EU-parlamentet förmodligen votering kring lämpligaste tekniska lösningen som möjliggör tillgång till fordons digitala innehåll. EU-beslutet kan bli avgörande för hela motorbranschens servicemarknad, dess framtida struktur och konkurrensbild.

SBF agerar i samarbete med SFVF för alla verkstäders rättigheter och bilägarnas valfrihet.

Med bara veckor och dagar kvar pågår ett intensivt lobby- och positioneringsarbete nere i Bryssel vars vågor även spiller över på Sverige.

Vid omröstningen kommer förmodligen två alternativ att ligga framme för EU-parlamentet att ta ställning till:

  • Å ena sidan är det motorbranschen bestående av bil- och karosseriverkstäder, verkstadsutrustare, IT-/mjukvaruleverantörer och bildelsgrossister, tillsammans med leasing- och försäkringsbolag samt bilistorganisationer (konsument) som är för en öppen och konkurrensneutral teknikplattform, förkortat OTP. Det är en lösning som är förenlig med EU:s förordning 461/2010 om fri konkurrens mellan verkstäder och konsumentens valfrihet.
  • OEM och leverantörer. Å andra sidan är det fordonstillverkarna som med envishet driver en så kallad Extended Vehicle-lösning (fordonet som hårdvara och dess digitala mjukvara inklusive molnet) som ger dem exklusiv rätt till bilens hela digitala innehåll i realtid.

Således är det stora krafter i rörelse som förmodligen sysselsätter 100-tals lobbyister och andra rådgivare för att påverka beslutet i ”rätt riktning” beroende på kommersiell tillhörighet. Proportionerna är 1 på 10 i fordonstillverkarnas favör i Bryssel, medan motorbranschens styrka ligger i att det är, sammantaget, många nationella branschförbund som kan agera var för sig.

Hög tid att anmäla dig till Motorbåten!

$
0
0

Klicka här för anmälan

Vi närmar oss avgången för Motorbåten med stormsteg. Gör som delar av ledningen på BDS med Mats Wilhemsson i spetsen, liksom många andra – anmäl dig nu till den unika utbildningsresan som SFVF arrangerar. Det är en investering i dig och din verkstad som kan vara avgörande i framtiden.

Varmt välkommen ombord!

Visa att ni tillhör SFVF!

$
0
0

Lanseringen av Godkänd Bilverkstad (GBV) kommer allt närmare. I och med det är det väldigt viktigt att du som medlem visar att du tillhör Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Om du inte har någon SFVF-dekal, maila till sandra.norman@sfvf.eu så skickar hon det till er. Vill ni ha SFVF:s logga för att ha på bilar, porten, arbetsordern etc så skickar vi gärna den till er också.

Kom också ihåg att det kommer bli obligatoriskt att ha Verkstadens reparationsvillkor synliga för kunden i kundmottagningen. Om ni vill ha en större än den som finns i A4-storlek att ladda ned gratis på vår hemsida, kan ni beställa det på order@sfvf.eu till en låg kostnad.

Första verkstaden klar att införa Eurogarant

$
0
0

Fredrik Andersson från Magno, Gunnar Månsson EcoTech, Thomas Krebs från Eurogarant/SKAD i Danmark och Bo Ericsson från SFVF.

Nu inför SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, Eurogarant, den enda internationellt erkända standarden för skadeverkstäder. Första verkstaden som anmält intresse är Magno Göteborgs Bilskadecenter. Fredrik från Magno är glad över att de har bestämt sig att bli Sveriges första Eurogarantverkstad I Sverige. 

– Vår avsikt är att medverka till den största kvalitetsförbättringen som skett på svenska skadeverkstäder, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

– Under hösten 2005 när jag och vår ordförande Tommy Hultberg startade projektet säkra reparationer var det en okunskap när det gäller skadereparationer. Under att antal år var det full fart och utvecklingen och medvetenheten om skadereparationer ökade rejält. Något som vi pratade mycket om var och är vikten av att läsa reparationsanvisningar. När vi nu under 2016-2017 medverkar i MYSBY 6 och en handplockad verkstad för en generalagent fick visa upp sig, märktes tyvärr att vi har en bit kvar. Inte en gång läser skadereparatören reparationsanvisningar vilket är för sorgligt, säger Bosse.

Under årens lopp har försäkringsbolagen infört det ena efter andra kravet, ställt krav på tredje parts kontroll och så vidare. Det har varit möten med över 1 200 verkställande direktörer, verkstadschefer, servicemarknadschefer med flera vilket inte heller fick märkbart resultat. MRF lät göra en film som beskrev situationen för att få större fokus på frågan, tyvärr fick inte det heller mätbart bättre resultat. Styrningsfrekvensen har förändrats och ökat vilket medför att resultatet endast har försämrats ännu mer enligt känd statistik.

Summa summarum verkar allt ha haft liten effekt när man läser rapporten från Svensk Försäkrings undersökning där 54 procent av kontrollerade bilar får ej godkänt. Självklart har man i andra länder uppmärksammat samma typ av brister och därför startades Eurogarant 2004.

SFVF kommer nu att informera försäkringsbolag, Trafikförsäkringsföreningen och andra intressenter om Eurogarant.

– Vi upplever det som mycket positivt att många verkstäder visat stort intresse för att ansluta sig till Eurogarant. Det visar på behovet av en bra och aktuell standard för skadeverkstädernas arbete, säger Bo Ericsson.

I korthet är Eurogarant:

  • en standard som täcker ett fordons hela skadeområde – färg och kaross.
  • arbetar med biltillverkarens instruktioner och alla bilmärken
  • riktad analys av processer, arbetssätt och kvalitetsstyrning.
  • bedömer kompetensen hos personal och för personalutbildning i verkstäderna
  • ger en 3-års garanti på karosseri och två års garanti på lacken.
  • Används av fria och märkesverkstäder i EU, USA och Japan

Många frågor på bordet under ”Tema Bilar”

$
0
0

Konsumentverket har haft sitt uppföljningsmöte kring “Tema Bilar” som sträcker sig från 2016 till 2018, rapporterar SFVF:s jurist Ulf Stefansson. Branschen representerades av Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), Husvagnsbranschens riksförbund (HRF) och Motorbranschens Riksförbund (MRF) och från myndighetshåll deltog även Allmänna reklamationsnämnden ARN. 

Bland annat diskuterades en uppdatering kring Konsumentverkets och MRF:s överenskommelse om varudeklaration (VDN). Arbetet har påbörjats av både myndigheten och branschen där värdefull input har samlats in från bland annat konsumenter och bilhandlare.

Syftet med den uppdaterade varudeklarationen är att denna bättre ska återspegla bilens verkliga skick i förhållande till miltal, ålder och pris. Den bör också beskriva bättre vad konsumenten kan förvänta sig av en begagnad bil och en möjlighet är att uppdatera den text som återfinns på baksidan av varudeklarationen.

En annan fråga som diskuterades är hur konsumenter bättre kan förstå verkstadsbranschen och hur de ska förhålla sig vid en tvist. Här har Konsumentverket inlett en informationskampanj mot konsumentvägledare som bättre ska informera konsumenter.

Enligt ARN finns dock problematiken även på näringsidkarsidan där företagen har svårt att veta vilken information som är relevant att bifoga i sitt svar till nämnden. ARN har dock börjat avvisa allt fler ärenden och handläggningstiden har förkortats. Huvudproblematiken enligt ARN är dock att konsumentvägledare inte helt förstår sig på bilbranschen, något som bland annat SFVF jobbar hårt med genom att erbjuda tekniklektioner i praktisk verkstad.

Övriga frågor som diskuterades är hur bilhandlarbranschen kan bli mer seriöst. Konsumentverket meddelade att de för diskussioner med olika webbsajter som marknadsför bilar om hur de kan förbättra sig. MRF presenterade kort att de inlett en satsning av en ny webbtjänst kallad “Wayke” vars huvudsyfte är att lyfta fram de seriösa bilhandlarna.

Motormännen lobbar för införsel av en ny skrotningspremie som innebär att bilägare med dåliga bilar ska kunna skrota dessa och samtidigt erhålla en premie som kan fungera som en handpenning för att köpa en nyare, mindre miljöskadlig och säkrare bil. Finansieringen av premien är osäker men ett förslag är att denna sker via skatteintäkter från exempelvis ”bonus malus”.

ARN flaggade även för ökat antal ärende kring privatleasing och enligt myndigheten kommer problemen eskalera ytterligare nästa år då 20 000 privatleasingbilar ska lämnas igen.

Branschen och myndigheterna kommer fortsätta att föra en dialog och närmast på tur kommer Konsumentverket göra studiebesök hos branschen samt delta på SFVF och Motormagasinets inspirationsdag ”100 % verkstad” och MRF:s dag ”Beg-bil17”.

 

SFVF och MRF överens om Godkänd Bilverkstad

$
0
0

 

Bo Ericsson, SFVF, och Joakim du Boije, MRF.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Motorbranschens Riksförbund (MRF) har nått en bred överenskommelse om Godkänd Bilverkstad (GBV). Tvisten tidigare uppstod om antal utbildningsdagar och det kravet är nu ändrat. I kommande krav på GBV ska verkstaden ha identifierat och dokumenterat vilken kompetensnivå som varje medarbetare innehar.

Därefter kommer mekanikern och teknikern få validera sina kunskaper enligt ett fastställt dokument.

Verkstaden ska tydligt kunna redogöra för vilka produkter eller tjänster som man erbjuder sina kunder, det vill säga vilka fordon, märken och modeller som man har kompetens att serva och reparera.

Därefter ska kompetensen höjas så att gapet mellan mekanikerns och teknikerns nuvarande kompetens och utfallet i valideringen förbättras.

Avslutningsvis kommer redovisad kompetens kontrolleras på revisionen som ska ske årligen.

– Med GBV är vår förhoppning att bilägare, verkstäder, konsumentorganisationer, Konsumentverket och vår Konsumentminister ska känna trygghet med att lämna sin bil till en Godkänd Bilverkstad, säger Bo Ericsson.

Lyfter juridikkunskaper hos verkstäder och kunder

$
0
0

Nu är det full rulle på juridikutbildningarna. SFVF har som ambition att ha 27 juridikutbildningar under de närmaste sju månaderna. Nyligen var det juridikutbildning för företaget ALD Automotive/NF Fleet som under mer än 15 år hjälpt svenska företag att hitta rätt leasingbilar och finansiella lösningar och idag rullar mer än 24 000 ALD Automotive/NF Fleet bilar på våra svenska vägar.

För att ha samsyn när det gäller vilka krav som kan ställas på en verkstad har SFVF återigen haft en juridikutbildning för ALD Automotive/NF Fleet .

– SFVF vill skapa nöjdare bilägare till bilbranschen. I kombination med utbildningarna fick ALD Automotive/NF Fleet ta del av Verkstadens Reparationsvillkor och aktuella branschvillkor vid försäljning av fordon säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

– Samtidigt med utbildningarna presenterades ett dussintal avtal som underlättar vardagen för verkstad och bilhandel att presenteras från vårt samarbete med Bilvision, säger Bo Ericsson.


Nya besiktningsregler för gasfordon

$
0
0

Foto: Energigas Sverige

Transportstyrelsen inför krav på besiktning av gasbilar. Det har Energigas Sverige arbetat för länge. Det kommer att öka gasfordons säkerhet ytterligare. Transportstyrelsen nya besiktningsregler för gasfordon trädde ikraft den 20 maj 2017. Reglerna ska börja tillämpas skarpt om ett år, den 20 maj 2018. Då kommer båda tankar och ledningar att täthetskontrolleras och okulärbesiktigas.

De nya bestämmelserna kommer att få stor påverkan på hur vi besiktar gasbilar i Sverige och öka dessa fordons säkerhet ytterligare.

Om bränslesystemet är frilagt eller synligt kan det kontrolleras direkt hos fordonsbesiktningen. Om bränslesystemet är svårt att se, till exempel om det är täckt med skyddskåpor, får ackrediterade verkstäder demontera kåporna och utföra kontrollen. Då räcker det att ta med sig ett intyg om att kontrollen är utförd till fordonsbesiktningen.

– Det är med stor glädje som vi på Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, har fått vara med i arbetet att ta fram nya krav på gasfordonsbesiktning, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

– SFVF lade ett förslag för länge sedan och det förslaget har antagits efter viss justering. Gasfordon är väldigt bra för miljön och trenden är att gasfordonsflottan ökar. Det är väldigt bra att gasfordonen kontrolleras mellan jämna mellanrum, Sverige är lite sent ute med kontroller. Andra länder såsom Italien som har 795 000 gasbilar “på gatan” har väsentligt tuffare kontrollkrav än vad vi har haft tidigare, nu minskar gapet väsentligt, säger Ericsson och fortsätter:

– För våra medlemmar kommer det här få väldigt positiv effekt. I första hand tänker jag på alla risker som nu minimeras.  Dessutom skapar det här mycket jobb på verkstan och det är ju alltid välkommet. För de människor som kommer i kontakt med gasfordon exempelvis Räddningstjänster, polisen, bärgarna känns det bra att vi som branschförening har bidragit till en säkrare arbetsmiljö.

Oklara regler om köldmedium äventyrar branschen

$
0
0

Liten tuva stjälper stort lass. Ett regelverk som är för hantering av stora mängder styr bilverkstädernas reparationer av små mängder köldmedium. I sin tur är det på väg att “snedvrida” konkurrensen.

– Allt fler verkstäder har kontaktat SFVF om konsekvenserna av Incerts alla krav och att de som utbildar sig i Danmark inte godkänns i Sverige, säger Bo Ericsson SFVF.

Det fick SFVF tillsammans med Martin Friman från Promeister Academy att uppsöka Naturvårdsverket.

– Tuffare särkrav från Naturvårdsverket får stora konsekvenser. Det är avsevärda kostnader som drabbar verkstäder för att utbilda sig i fyra dagar för att få ansöka om ett företagscertifikat efter godkänt prov. Företagen måste även ansöka om ett företagscertifikat som även det innebär kostnader och förlorad arbetstid. Vi får miljövänligare köldmedium och volymen har gått från 1 kg till 0,5 kg men kraven ökar och det är inte rimligt, anser Ericsson.

Allt fler certifierar sig inte utan köper propan och fyller i bilens klimatanläggning i stället. Det är inte lagligt att fylla i någonting annat än det som bilen är typad med. Inga myndigheter vill ta i frågan trots påstötningar till kommuner, polisanmälningar om försäljning av propan och kontakt med myndigheter.

Tyvärr får det stora konsekvenser när bilen kommer in på en bilverkstad och systemet töms och bilens ac-system kan haverera eftersom det inte är konstruerat för propan. Det leder till att bilägaren kan få kostnader på över 10 000 kronor. Även oskyldiga bilägare kan drabbas då propanen kan föras över från bil till bil genom verkstadens serviceaggregat. Dessa flaskor med propan säljs till vem som helst på nätet, transporteras i vanliga transportbilar och förvaras sen i tobaksaffärer, ICA butikens varuutlämning och så vidare. Om dessa människor hade en aning om att explosiva gasflaskor förvaras i lagerhyllor så skulle det nog inte kännas bra. Från myndighetshåll är man delvis medveten om alla problem men för lite görs för att rätta till problemen.

– För att hjälpa till och öka förståelsen för verkligheten så har vi från branschens sida erbjudit bland annat Naturvårdsverket Praktisk verkstad som handlar om vår vardag med teknik och materialutvecklingen inklusive ett verkstadsbesök, säger Bo Ericsson och Martin Friman från Pro Meister Academy.

– Nu påbörjas ett nytt arbete där Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och MSB kommer att mötas. Även tillsynskraven från Naturvårdsverket kommer öka. Vi har många olösta frågor kvar och fler möten kommer ske där SFVF kommer vara myndigheterna behjälpliga, det är sånt här som en branschförening ska arbeta med, säger Bo Ericsson.

Personalsituationen i branschen är mycket bekymmersam

$
0
0

– Allt fler kontaktar oss och beklagar sig över personalsituationen och om konsekvenserna som det leder till. Verkstadsföretagarna och SFVF har tillsammans med studie- och yrkesvägledare samt rektorer i Göteborg besökt MLS, en VW service- och skadeverkstad för att diskutera rekrytering, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

I västra Götaland ska ett ”vuxenprogram” för unga människor som är nyanlända startas. Kärnämnena tar skolan hand om i tre dagar i veckan och två dagar förläggs hos en fordonsverkstad. Enligt uppgift finns det många unga människor som har stort intresse för den här nya typen av utbildning. En av de stora utmaningarna är att man inte kan svenska eller engelska, men även det har man löst.

– Det känns bra att det finns fler i branschen som vill ta lite nya grepp och som engagerar sig lite extra. Det krävs nu mer än någonsin, säger Bo Ericsson.

– Verkstadsföretagarna sitter också sedan början på det här året i lokala, regionala och nationella programrådet. Alla i branschen måste dra sitt strå till stacken för att få ungdomar intresserade att söka till oss. Få vet om att att lönen, villkoren och chansen att utveckla sig i vår bransch är bra. Och dessutom leder utvecklingen till bra utbildning.

Arbetsförmedlingen har även påbörjat ett arbete för att få nyanlända satta i arbete. Här har SFVF påbörjat en undersökning där förhoppningen är att få hjälp med att ta reda på hur många plåtslagare, lackerare samt bil-  och lastbilstekniker det finns bland de nyanlända. Visserligen är språket ett bekymmer, men branschens bekymmer är ännu större så detta måste lösas omgående.

Ytterst är det kunderna, det vill säga bilägarna, som får lida mest. Krockar man en bil i dag i Göteborgstrakten kan man få vänta ända till september innan reparationen påbörjas, enligt uppgifter som SFVF fått till sig. Det är inte bara i Göteborgstrakten som situationen är allt mer ohållbar – det finns fler orter som har det svårt. Styrningsfrekvensen från vissa försäkringsbolag förvärrar naturligtvis situationen ännu mer för bilägarna, eftersom bilägaren inte får åka vart hon/han vill.

– Som vanligt när det är brist på personal och gott om arbete köper vi över personal från andra verkstäder. På flera orter kan en plåtslagare få över 50 000 kronor i lön, bränsleersättning, matersättning och mobil i ersättning. Några har till och med fått tjänstebil för att byta arbetsgivare, säger Bo Ericsson och avslutar:

– Självklart är det på tok för dyrt för ett företag, men den akuta situationen leder till akuta åtgärder. Löneutvecklingen är ohållbar eftersom intäkterna inte täcker denna löneutveckling på långa vägar utan urholkar företagets ekonomi.

Bredband en livsnödvändighet för bilverkstäder på landsbygden

$
0
0

SFVF ställer sig bakom den kritik som Riksrevisionen riktar mot regeringens oförmåga att infria det bredbanspolitiska målet om ett bredband i världsklass för alla hushåll och företag i landet.

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, välkomnar därför Post- och telestyrelsens, PTS, uppdrag att ta fram förslag på hur stödet till bredbandsutbyggnad ska bli mer effektiva.

Det är ett arbete som bör påskyndas av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (mp) så att målet om att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025, menar SFVF. Annars kommer ännu fler bilverkstäder att slås ut när de inte kan möta upp tekniska krav på grund av bristande infrastruktur.

Det är något som SFVF påpekat tidigare i debatten om bilverkstadsdöden. På drygt tio år har 1 600 bilverkstäder, företrädesvis på landsbygden slagit igen.

– Anledningen till bilverkstadsdöden är i första hand sviktande kundunderlag och i andra hand rätten till teknisk information och tillgången till fordonets mjukvara i realtid – bilens digitala innehåll. Men även investeringskrav i teknik, miljö och kompetens, samt bristande infrastruktur – som just bredband – är andra viktiga orsaker, säger Bo Ericsson, SFVF:s vd.

– Viktig samhällsservice som bilverkstäder på lands- och framför allt glesbygd hotas när de inte kan få internetuppkoppling snabb nog för att kunna hantera bilarnas allt större digitala innehåll.

– Bredband är idag att betrakta som en grundförutsättning för att kunna genomföra en fackmässig bilreparation, en reparation som är trafiksäker och som inte har någon negativ inverkan på miljön. Om hela Sverige ska krävs även tillväxtdrivande mobilitet och en grundförutsättning för den är att den livsnödvändiga bilen kan hållas rullande, säger Bo Ericsson.

Räddningstjänst och polis kallade in SFVF för att få information om gasfordon

$
0
0

Oro hos Räddningstjänsten och polisen efter gasbilsexplosion i samband med kravaller i södra Stockholm fick Sveriges Fordonsverkstäders Förening att ”rycka ut”.

I juli månad var det kravaller där ett antal personbilar sattes i brand i ett p-hus. När polisen och räddningstjänsten kom till platsen för att släcka och begränsa skadorna exploderade en gasbil. Enligt uppgifter från polisen flög det delar från bilen drygt 100 meter från platsen. En polis som stod 60 meter från bilen fick tinnitus av tryckvågen men i övrigt skadade sig inte fler.

För att få mer information ”spårade” huvudskyddsombudet Thomas Mattisson från polisen upp och kontaktade SFVF. I Södertälje polisstation samlade Thomas upp ett 15-tal poliser, skyddsombud och Räddningstjänsten för att få mer information av SFVF.

Informationen var allmän om risker och vad man bör beakta när det gäller PU (pyroteknisk utrustning såsom airbags etc), köldmediumet R1234yf, metangas och vätgasfordon.

Incidenterna sker oftast i samband med tankning när det gäller gasfordon. I Sverige har det skett bland annat i Nyköping, Linköping, Stockholm, Göteborg och Helsingborg med flera orter med skadade som följd men gudskelov har ingen människa dött.

SFVF anser att det behövs mer forskning för att minimera dessa risker vilket även händelsen som beskrivs här ovan bevisar. En arbetsgrupp kommer sättas ihop inom kort för att ta fram konkret information för de som berörs och vad som måste beaktas på plats när ett gasfordon är inblandat.

SFVF håller tillsammans med MSB, BILS, Umeå universitet, Energigas och NEVS att ta fram en reviderade vägledning är avsedd att användas för att vara ett stöd för räddningstjänstpersonal i hantering av gasdrivna personbilar på olycksplats såväl inom- som utomhus. Orsaken till revideringen är att ytterligare olyckor lett till att vägledning behöver korrigeras och kompletteras.

Handboken omfattar personbilar som drivs med fordonsgas och motorgas men även e-fordon med bränsleceller som drivs av vätgas berörs. Åtgärdsförslag av skadeplats är anpassade för att fungera på de flesta förekommande personbilar och kompletterar därför annan information inom området räddningsinsatsmetodik för personbilar. Därefter kommer motsvarande handbok tas fram för bussar och lastbilar.

För vidare läsning om räddningsinsatser med personbilar rekommenderas MSB:s läromedel ”Räddning vid trafikolycka personbil” samt råd till räddningstjänst publicerade från Vinnova-projektet ”Räddningskedjan”.

Viewing all 431 articles
Browse latest View live