SFVF får många frågor om det stämmer att det fordras en dokumenterad utbildning generellt för att använda lyftanordningar. Svaret på den frågan är ja.
Utöver det fordras även ett skriftligt tillstånd av arbetsgivaren där denne beskriver vilken/vilka lyftanordningar den anställde får använda. En vanlig missuppfattning är att man ska kunna manövrera lyften – det kan de flesta redan. Det handlar om att man ska känna till reglerna för användning samt ha praktiska kunskaper om användning, skötsel och tillsyn på sin/sina lyftar. Det som står i instruktionsboken.
När vår samarbetspartner Dekra hade kurser för fordonstekniker nyligen, framkom det att det inte fanns någon som tog ansvar för att skötsel och tillsyn verkligen gjordes, ingen tog om hand om besiktningar, personalen som använder lyftarna gjorde inte daglig tillsyn för man ansåg att man inte hade tillräcklig kunskap, alltså en bra grund till problem.
En annan viktig fråga som väcktes var lasten, det vill säga fordonen. Man hade lite koll på vikten på fordonen man lyfte, speciellt små skåpbilar med last i skåpet. Många fordonslyftar kräver symmetrisk lastfördelning vilket man inte får med fullastat skåp. Kort sagt – det är bra med utbildning, framförallt på lite större verkstäder.
Nedan finns Arbetsmiljöverkets föreskrift för användning av lyftanordningar samt exempel på körtillstånd och här hittar du andra bra blanketter och broschyrer. I Arbetsmiljöverkets föreskrift finns kunskapskraven beskrivna i §29. Ni som är medlemmar, glöm inte att uppge att ni är med i SFVF så ni får rabatterat pris. Självklart kan Dekra erbjuda utbildning som täcker upp dessa krav.
Arbetsmiljöverkets föreskrift för användning av lyftanordningar
Körtillstand för lyftanordning
Körtillstand – arbetsutrustning formulär
För mer information, kontakta:
Tomas Kolkind, Section Manager Dekra Industrial AB, 010–455 11 73