Att verkstaden har rättigheter och skyldigheter känner de flesta till.
Men hur och med vad informerar ni era kunder om detta? SFVF har tagit fram informationsmaterial som finns att ladda ner kostnadsfritt.
Detta gör ni på sfvf.eu. eller beställas i större storlekar till självkostnadspris via info@sfvf.eu. Se till att pryda er kundmottagning med denna viktiga information.
Verkstadens rättigheter och skyldigheter:
- Alla verkstäder har rätt att utföra service och reparationer på bilar som omfattas av biltillverkarens garantier. För att arbetet ska anses fackmässigt ska underhållsservice ske enligt biltillverkarens protokoll och reparationer enligt biltillverkarens reparationsanvisning.
- Vid reparationer som omfattas av biltillverkarens garanti eller annan utfästelse, exempelvis Goodwill, ska åtgärden genomföras av en för märket auktoriserad verkstad. För att vara en märkesauktoriserad bilverkstad måste verkstaden uppfylla biltillverkarens kvalitetsstandard. Uppfylls detta är verkstaden auktoriserad för märket och får utföra reparationer som omfattas av biltillverkarens garantier eller andra utfästelser.
- Alla verkstäder har rätt till aktuell teknisk information från biltillverkaren. Denna ska tillhandahållas till ett rimligt pris och ett format som inte diskriminerar en allbilsverkstad från en till märket auktoriserad verkstad.
- Alla verkstäder äger rätt att delta i tekniska utbildningar som biltillverkaren arrangerar. Tillgänglighet och prissättning får inte vara på ett sådant sätt att allbilsverkstäder diskrimineras eller på annat sätt särbehandlas.
- Verkstaden äger rätten att fritt välja reservdel under förutsättning att dess kvalitet inte påverkar biltillverkarens varumärke negativt. Den reservdel som används ska vara en originaldel och definieras som fordonstillverkarens egen del eller annan del av motsvarande eller bättre kvalitet.
- Utöver att stämpla och signera i bilens servicebok ska verkstaden redogöra för serviceprotokollet och/eller det utförda reparationsuppdraget samt i förekommande fall tillhandahålla protokollet till kunden. Verkstaden ska även rekommendera kunden att spara protokoll, fakturor och avtal.
- Verkstaden ska i sin tur arkivera, arbetsorder, avtal och fakturor i minst 7 år. Verkstaden bör även spara kopior på serviceprotokoll i de fall det inte finns sparad dokumentation kring att kunden erhållit protokollet och en genomgång av detta.
- Dokumentet verkstadens reparationsvillkor ska marknadsföras på ett tydligt sätt i verkstaden där kunden befinner sig. Verkstaden bör även ge kunden en kopia på villkoren för att säkerställa att denne fått tagit del av villkoren. Överenskommelsen bygger i stora drag på Konsumenttjänstlagen samt en del praxis från ARN. Den är tvingande för branschorganisationernas medlemmar att följa och ska fungera som handelsbruk inom branschen och representera vad som utgör god marknadsföringssed.