Att köra med sommarhjul på vinterväglag är en dålig idé.
Det menar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) som är djupt oroad över konsekvenserna som nuvarande vinterhjulslag medför. Enligt föreningens jurist Ulf Stefansson nås de av samtal och mejl från både stressade verkstäder och oroade bilägare. Förutom att detta medför ett fördyrande för verkstäder och bilägare så anser föreningen även att nuvarande förordning gör att nollvisionen äventyras.
Konsekvenserna som detta medför är enligt SFVF följande:
- Vi ser allt fler olyckor under april månad över hela Sverige på grund av vinterväglag. Användandet av sommardäck ökar olycksrisken vid vinterväglag. Miljövinsterna att inte tillåta brukandet av dubbdäck under en 14-dagarsperiod är relativt små i förhållande till kostnaden. Nollvisionen äventyras på grund av detta.
- Verkstäderna rapporterar om omöjliga arbetsförhållanden och sjukskrivningar då personalen tvingas till många lyft som i genomsnitt innebär lyft av 480 kg däck per timme. Verkstäderna försöker även få kunderna att byta däck så tidigt som möjligt för att hinna med ett byte.
- Svart arbetskraft uppstår under denna tidsperiod i april. På parkeringsplatser, köpcenter och andra ställen dyker det upp små tält där hjulskifte sker. Bilägare får inte något kvitto på utfört arbete och konkurrens sker således inte på lika villkor. Personerna som utför svartarbetet saknar dessutom ofta kompetens vilket leder till fler olyckor och nollvisionen även här äventyras.
- Reklamationer och garantiåtgärder, där Konsumenttjänstlagen gör gällande att dessa arbeten måste ske skyndsamt, halkar efter. Detta resulterar i att verkstäderna riskerar hamna i dröjsmål, med skadestånd som följd, på grund av att lagen inte kan efterlevas.
För att klara både arbetsmiljö i berörda företag, yttre miljö i vinterväglag och att uppnå nollvisionen anser SFVF att den tillåtna tiden för dubbdäcksanvändning åter utökas till att gälla till den första maj.
Föreningen har även gjort en skrivelse till Transportstyrelsen som är beslutande myndighet om hur de ställer sig till en ändring av sina föreskrifter och allmänna råd.